Фільтри для води

Залізо у воді. Користь чи шкода для людського організму?

2014-11-30

Вода - надзвичайна рідина, склад якої може бути просто унікальним. Вже давно відомо, що містяться різні мінеральні речовини. Одним із металів, присутніх у воді, є залізо.

Як воно потрапляє в неї? У природних умовах залізо найчастіше утворюється у воді внаслідок процесів розчинення гірських порід та вивітрювання хімічного характеру. Воно взаємодіє із присутніми у воді речовинами мінерального чи органічного походження. При цьому утворюються сполуки, які знаходяться у воді у розчиненому або зваженому стані. Потрапляти у воду залізо може через стоки різних промислових підприємств чи сільського господарства. У питну воду залізо потрапляє через корозію водопровідних труб, які виготовлені зі сталі або чавуну, а також у разі присутності в очисних спорудах залізовмісних реагентів.

Така різноманітність джерел заліза у воді призводить до того, що кількість цієї мінеральної речовини може суттєво відрізнятися. Однак на цьому нюансі можна було б не загострювати увагу, якби залізо не впливало на якість рідини. Зазвичай вода, що містить цей метал спочатку дуже прозора і здається досить чистою. Але варто їй хоч трохи постояти на повітрі, залізо починає взаємодіяти з киснем та окислюватись. В результаті вода набуває неприємного бурого кольору та металевого присмаку, що не викликає бажання пити її. Якщо використовувати таку воду в побутових цілях, то на сантехніці утворюватимуться іржаві патьоки, а на одязі, випраному в ньому, з'являться плями.

На питання щодо впливу заліза на організм людини не можна відповісти однозначно. З одного боку, воно надзвичайно важливе. Так, в організмі міститься залізо в кількості 4-5 г. Воно необхідне для утворення:

- гемоглобіну, який відповідає за перенесення кисню з легенів у тканини;

- Міоглобіну - білок, який бере участь у накопиченні кисню в м'язових тканинах;

- дихальних ферментів, які каталізують дихання у тканинах та клітинах.

В організмі людини, як правило, існує резерв заліза, який зберігається в селезінці та печінці. У разі його гострої необхідності для перелічених вище сполук, ці органи направляють залізо в зони, що потребують. Якщо у людини виникають захворювання печінки, що супроводжується недостатнім надходженням заліза в організм, то у нього розвивається залізодефіцитна анемія.

Підвищене вживання заліза може негативно вплинути на здоров'я людини. Воно починає накопичуватися в печінці, нирках, підшлунковій залозі у кількостях, що перевищують норму. Така ситуація призводить до створення додаткового навантаження, яке орган може не витримати, і в його роботі відбудуться збої.

Однак не варто переживати завчасно. Відомо, що залізо дуже погано засвоюється організмом, часто не більше 10%. Найкраще воно засвоюється із продуктів тваринного походження: риби, телятини, субпродуктів. І тут його засвоюваність може досягати 30%. А найгірше з рослинних продуктів – 1-6%. Збільшити цей показник може лише поєднання залізовмісної їжі з аскорбіновою кислотою, вітамінами групи В, кобальтом, міддю. А зменшити значення засвоюваності можуть кальцій, фосфор, дубильні речовини, надмірна кількість жиру.

Враховуючи невелику засвоюваність заліза, а також наявність у рідині речовин, які додатково зменшують його значення, можна сказати, що вода, що містить залізо в будь-якій кількості, впливає швидше на органолептичні властивості, а не на здоров'я людини.

Коментарі

Поки що немає коментарів

Написати коментар