Фільтри для води

Загартовування водою. Ефективне зміцнення імунітету

2014-11-06

Одним із ефективних способів зміцнення імунітету є загартовування. Воно ґрунтується на короткочасному впливі на організм різних факторів (наприклад, низької або високої температури). В результаті організм з часом звикає до них і при виникненні тривалішого впливу здатний повністю протистояти їм.

Для гартування успішно застосовується вода. При цьому дуже важливо дотримуватися поступовості та систематичності. Не можна відразу переходити до низьких температур або пропускати навіть 1 день. Так можна лише захворіти і зневіритися у профілактичній силі загартовування.

Починати гартування водою краще з ніг. Для цього можна скористатися одним із методів:

1. Обмивання. Це метод полягає в тому, що в таз із водою необхідно занурити ноги на 1 хвилину. Потім їх потрібно розтерти рушником. Починати краще зі стоп, а потім можна занурювати ноги до колін. Вода спочатку має бути кімнатної температури. Поступово, кожні 2-3 дні, температуру слід знижувати на 1°С, довівши через 2 місяці до 5-7°С. Тривалість процедури слід збільшувати та довести до 10 хвилин.

2. Контрастне обливання. Для цієї процедури знадобляться 2 глеки. В один потрібно налити гарячу воду (приблизно 40 ° С), а в другий - холодну (близько 10-15 ° С). Спочатку потрібно поливати ноги гарячою водою, а потім холодною. Закінчити обливання потрібно гарячою водою, після чого ноги слід добре розтерти.

Літнім людям починати процедури, що гартують, краще з обтирання мокрим рушником. Спочатку бажано змочувати рушник у теплій воді, а потім щодня знижувати її температуру на 1°С. Через 1-2 тижні можна переходити на обмивання чи обливання ніг.

Після того, як організм звикне до цих навантажень, рекомендується здійснювати більш об'ємні процедури:

1. Прийняття ванни. Для цього спочатку слід набрати у ванну воду з температурою 37 ° С і полежати в ній 5 хвилин. Щотижня тривалість необхідно збільшувати, а температуру знижувати.

2. Контрастний душ. Цей метод полягає у чергуванні температури води. Спочатку слід обливати все тіло гарячою водою, потім холодною. Закінчувати процедуру потрібно обливанням гарячою водою протягом 1 хвилини. Періодично різницю температур гарячої та холодної води необхідно збільшувати.

Дітям, окрім цих методів, можна порекомендувати ще й загартування, спрямоване безпосередньо на верхні дихальні шляхи. Для цього можна взяти звичайну рідину з-під крана, очистити її за допомогою фільтра для води та полоскати нею горло та ніс. Температуру воду при цьому слід кожні 2-3 дні знижувати та довести протягом 2-3 місяців із 20 до 8°С.

Для людей, які нещодавно перенесли застуду, можна порекомендувати використовувати наступний метод: занурювати по черзі в холодну воду ноги та руки. Такий контраст покращує кровообіг у кінцівках. Тривалість процедури 2-3 хвилини. Після її завершення необхідно надіти теплі речі.

Водні процедури за бажання можна поєднувати. Наприклад, уранці робити контрастний душ, а ввечері – обливання ніг. Результат від такого загартовування буде ефективнішим.

Паралельно з водним гартуванням можна практикувати ходьбу по росі, снігу, льоду. Починати краще в теплу пору року з ходьби по кімнаті босоніж протягом 10-15 хвилин. Потім слід перейти на ходьбу в саду, у дворі чи вулиці. А настанням зими ходити босоніж можна по інею та снігу.

Коментарі

Поки що немає коментарів

Написати коментар