Фільтри для води

Скільки води щодня потрібно людині? Коли та як її пити?

2014-11-10

При підрахунку кількості води, яку слід випивати протягом дня, зазвичай орієнтуються масу тіла. Так, існує думка, що на кожен кілограм ваги має припадати 40 мл води. Цю цифру виведено в результаті досліджень внутрішніх процесів в організмі, які здійснюються з використанням води. Якщо цю потребу організму не задовольняти, то згодом у різних органах почнуть виникати збої.

Середня людина, як правило, випиває в день 1,5-2 л рідини, це з урахуванням продуктів, що містять воду. Однак денна норма означає воду саме у чистому вигляді. Так, на думку йогів, на день потрібно споживати не менше 8-10 склянок води, хоча зустрічаються і фахівці, які стверджують, що цілком достатньо буде 6 склянок води.

На водний баланс людського організму впливають два фактори: вміст у крові води та натрію. Якщо організму не вистачає рідини, натрій одразу сигналізує про це. Клітини починають віддавати у кров свою воду. Сигнал також йде і до рецепторів, які розташовані в одному з відділів головного мозку. Ці рецептори відповідають за вироблення гормонів. Якщо кількість води в організмі знижена, то вони виробляють гормони, які надходять у нирки і змушують їх припиняти вироблення сечі. Усе це призводить до появи спраги.

Не варто боятися споживати надто багато води. Мудрий людський організм передбачає і цю ситуацію, тому якщо людина випиває занадто багато води, то клітини вбирають необхідну кількість рідини, а гормони змушують нирки посилено виділяти зайву воду.Так зберігається водний баланс потрібному рівні, а клітини, які отримали необхідну рідину, активізуються і починають працювати на повну потужність. До речі, дослідження, які проводилися на спортсменах, показали, що тільки-но спортсмен змушував себе пити воду, навіть якщо не хотів, то його витривалість різко підвищувалася. Вчені також досліджували кількість рідини, яку можуть виділяти нирки, і виявилося, що під час зневоднення вони виробляють не більше 1 л за цілу добу, а максимальна їхня можливість – 20 л.

Існують також ситуації, коли споживання рідини потрібно обов'язково збільшити, наприклад:

1. Надто висока або низька температура повітря. Те, що в спеку потрібно пити багато, знає, неправильне, кожен. Адже організм починає посилено потіти, а це вимагає досить багато води. Однак холодна погода також не є винятком. При диханні людина виділяє воду як пара. Тому взимку перед виходом на вулицю рекомендується випити хоча б склянку води.

2. Підвищене фізичне навантаження. У такій ситуації, як правило, щогодини виділяється з потом близько 1 л рідини. Тому рекомендується пити воду як перед тренуванням, так і під час.

3. Подорож в авіатранспорті. Тут основною причиною зневоднення є сухе повітря, яке в літаку ще й має сильну розрідженість.

Дуже часто люди запивають їжу рідиною. Це абсолютно неправильна дія, яка виправдовує лише людську лінь. Чому? Замість того, щоб добре пережувати їжу до кашкоподібного стану, людині простіше запитати її водою і тим самим проштовхнути стравохід. Через таке поєднання кількість слини зменшується, шлунковий сік розбавляється, і їжа не перетравлюється, а бродить і викликає розлади шлунково-кишкового тракту.

Таке неправильне вживання води може завдати скоріш шкоди, ніж користі, тому слід знати певні правила. Так, першу склянку води потрібно випивати вранці, за 20-30 хвилин до сніданку. Потім необхідно пити протягом дня, дотримуючись перерв між їжею і рідиною: пити воду потрібно або за 30 хвилин до їжі, або через 2 години після неї.

Коментарі

Поки що немає коментарів

Написати коментар