Фільтри для води

Вода на інших планетах

2015-01-29

У листопаді 2009 року Національним управлінням з аеронавтики США на Місяці було виявлено воду. Цей факт розкрито завдяки запущеному апарату LCROSS, який виявив частинки води на відстані 100 кілометрів від південного місячного полюса. Воду було знайдено на дні кратера, що називається «Кабеус». У ході дослідження спеціально була запущена ракета Centaur, при ударі якої поверхню Місяця природним шляхом утворилася хмара ґрунту над поверхнею. Через чотири хвилини апарат LCROSS увірвався в цю область пилу та провів детальний аналіз ґрунту, а також відеотрансляцію.

Отримані дані повністю вказують на те, що це була саме вода. До цього була досліджена більшість планети, але вона була абсолютно безводна. Хоча цей факт цілком можна пояснити, адже пряме сонячне світло нагріває поверхню до дуже високих температур, внаслідок чого відбувається випаровування. Припущення про наявність у затемнених кратерах місячних води існувало вже давно, але підтвердження було отримано лише в 2009 році.

На сьогоднішній день виявлено цілих 3 види місячної води. Обладнанням Mini-SAR у кратерах було знайдено практично чисту кригу, NASA виявило помісь бруду з кристалами води, а М3 обчислив тонкий шар із води на поверхні Місяця. А зовсім недавно дослідницький супутник "Чандраян-1", який діє на близькій до Місяця орбіті, зафіксував понад сорок кратерів, повністю заповнених льодом. Ці знахідки перевернули все уявлення про Місяць, а також пов'язані з ним можливості. Адже тепер реально стало створення населеної станції на поверхні земного супутника.А щоб воду можна було використовувати для пиття, достатньо захопити з собою фільтри для води, ціна їх здається зовсім крихітною порівняно з величезними можливостями, які з'являться у людини на Місяці. Адже з води можна «вивудити» кисень, а також виготовити ракетне паливо.

Подібні надії вчені мають і по відношенню до Марса. Спускаемый апарат Phoenix Mars Lander зумів таки дістати справжні зразки води марсіанського походження. Сенсори апарату під час нагрівання проб зафіксували конденсат води.

Експерти настільки цим надихнулися, що вирішили продовжити місію Phoenix понад встановлені раніше терміни.

Наявність марсіанської води було виявлено в ґрунті, що залягав на глибині приблизно 5 см. При дослідженні автоматична рука-маніпулятор при досягненні цієї глибини моментально натрапила на шар льоду, який був перемішаний з піском. На жаль, перші дві спроби доставити зразки льоду завершилися невдачею. В Університеті Арізони вчені відзначають той факт, що ґрунт, відправлений на аналіз втретє, знаходився на вільному гарячому просторі майже дві доби, тому деякі частини пари від води могли випаруватися. Ґрунт, що розташовувався на платформі, виявився дуже багатим на льод. Дещо раніше, вчені вважали, що вода на Марсі буде значно глибше.

Таким чином, наукові досягнення та відкриття повільно, але впевнено рухаються до того, що через кілька десятків років люди, можливо, вже житимуть і на планетах, що сусідять із Землею.Тому можна заздалегідь купувати фільтри для води, ціна яких поки що не підскочила через масовий «переліт» на Марс і Місяць.

Коментарі

Поки що немає коментарів

Написати коментар