Фільтри для води

Наскільки ефективним є кип'ятіння води?

2015-01-29

Кип'ятіння води практикувалося ще здавна, коли і не було газових плит, кип'ятильників і, природно, посуду з широкого асортименту матеріалів. Такого поняття, як фільтри для води для дому, тоді взагалі не існувало, а будь-який метал років сто тому був недозволеною розкішшю для простих городян. Проте люди кип'ятили воду задля знезараження. Мимоволі виникає запитання: у чому? Виявляється, вони робили ємності із цілком доступного матеріалу – дерева. Саме в дерев'яних діжках гріли та кип'ятили воду. Чому ж дерево не спалахнуло?

Секрет кип'ятіння води у дерев'яному посуді полягає у низькій теплопровідності. Наші пращури розжарювали на багатті або в печі спеціально заготовлені камені (для об'ємної тари - більші, для економної - поменше), а потім відпускали каміння у воду. Стіни такого посуду тепло у зовнішнє середовище практично не віддавали, і тому велика кількість каменів провокувала кипіння води.

Однак повернемося до наших сучасних часів, коли чайники та кип'ятильники є повсякденними атрибутами. Тепер кип'ятіння особливих проблем не створює, досить просто поставити чайник на плиту, але чи воно рятує від різних бактерій, що містяться в сирій воді?

Якість води з центрального водопроводу у багатьох областях України та із завидною постійністю погіршується. Досить часто склад води становить реальну загрозу життєдіяльності людини. Щоб убезпечити себе від можливих інфекцій, багато людей покладаються на такий доступний і зовсім не витратний метод, як кип'ятіння. Але що дає кип'ятіння насправді та чи стає безпечною водопровідна вода після нього? Може, й не потрібні усі ці фільтри для води для дому і можна обійтися простим кип'ятінням?

Розглянемо категорії харчових отруєнь, які включають токсикоінфекції, бактеріальні токсикози, отруєння іншою етіологією та хімічними речовинами.

Харчові токсико-інфекції мають на увазі під собою такі мікроорганізми, як кишкові палички, сальмонели, Bac cereus та багато інших. Сальмонели мають слабку теплостійкість, а тому при температурі 75 ° С вони гинуть через 15 хвилин, а під час кип'ятіння - практично миттєво. А ось Bac cereus дуже теплостійкі віруси. Вони витримують температуру 105-125 ° С протягом 10-20 хвилин.

Бактеріальні токсикози – це мікроорганізми, які провокують стафілококи та ботулізм. Спори ботулізму зберігаються 260 хвилин при температурі 100°С, а при 120°С витримують лише 10 хвилин. Бактерії стафілокока остаточно руйнуються лише після трьох годин кип'ятіння.

Отруєння іншої етіології зазвичай викликають синьо-зелені водорості, власними силами не небезпечні здоров'ю. Загроза полягає в тому, що вони є своєрідною підзарядкою більш ніж для 60 шкідливих хімречовин. І кип'ятіння в цьому випадку абсолютно марне, для ефективної боротьби тут необхідні фільтри для води для дому.

Отруєння хімічними речовинами – найпоширеніші з усіх існуючих. Їх причиною виникнення є понад 500 різноманітних сполук, які стабільно зростають. Основні групи становлять тут нітрати, важкі метали, пестициди, радіонукліди та ін. Кип'ятіння води і в цьому випадку не допоможе.

З усього цього випливає, що кип'ятіння води з водопроводу сприяє зниженню небезпеки зараження, проте більшість шкідливих речовин залишається до кип'ятіння байдужою. До того ж кип'ятіння хлорованої води призводить до виникнення канцерогенів.

Коментарі

Поки що немає коментарів

Написати коментар