Фільтри для води

Присмаки та запахи води

2015-03-09

Наша водопровідна вода має масу різних запахів та присмаків. З цієї причини фільтри для води в Україні користуються підвищеним попитом серед населення з центральним водопроводом. Наявність у воді незвичайних відчуттів пояснюється присутністю в ній певних речовин, які зумовлюють дані явища. Цікаво те, що будь-які запахи та присмаки за своєю природою дуже різноманітні та утворюють їх такі компоненти, як певні розчинені солі та всілякі хімічні та органічні сполуки. Розглянемо найпоширеніші запахи та присмаки у воді, а також причини їх появи.

• Гнильний, землістий або рибний запах води характеризує, як правило, відкриті джерела водойм, які використовуються для водопроводу. Породжують такі неприємні запахи присутні у воді природні органічні сполуки. Прикладом тут можуть стати відомі геосмін та 2-метилізоборнеол. Ці сполуки зазвичай є безпечними для людини, але іноді можуть свідчити про наявність у воді бактерій та синьо-зелених водоростей. Найбільший пік збагачення даними сполуками припадає на момент цвітіння водойм.
Методи боротьби: тут потрібні якісні фільтри для води, в Україні їхній вибір вже досить великий. Бажано вибирати фільтри з активованим вугіллям, а для питного використання відмінно підійде зворотний побутовий осмос.

• Мабуть, найпоширеніший запах – це хлор. Своєю появою у воді він обумовлений контрастним хлоруванням на муніципальних очисних спорудах. Методи боротьби: встановлення фільтрів, що володіють адсорбцією, а також застосування побутового зворотного осмосу для створення питної води.

• Запах протухлих яєць позначає присутність у воді ретельно розчиненого сірководню (Н2S) або наявність сульфурних бактерій, що утворюють сірководень. Сірководень є дуже поширеним явищем для підземних вод.

Методи боротьби: у цьому випадку потрібні фільтри, що мають у спорядженні завантаження MGS (марганцевий зелений пісок). Щоб позбавитися бактерій, воду необхідно прохлорувати.

• Запах хімії та фенолу. Ці аромати виникають у тому випадку, коли в систему водопостачання або водоносний горизонт відводять водяний каналізаційний стік підприємств.
Методи боротьби тут допоможуть фільтри з активованим вугіллям (адсорбція).

• Інші запахи, неприродні для води, обумовлені прямим попаданням виробничих та побутових стічних вод у водойми та підземні горизонти, з яких береться вода для водопроводу.
Методи боротьби: у цих випадках найголовнішим є усунути причини попадання речовин у воду, тобто усунути стоковідвід у водяному джерелі. Для очищення можливе застосування установок з адсорбцією.

• Присмак солі у воді свідчить про підвищений вміст у воді таких видів солей: NaSO4, NaCl, MgSO4.
Методи боротьби: тут необхідно провести деіонізацію води (знесолювання) або зворотний побутовий осмос.

• Присмак металу обумовлений вмістом у воді заліза. Все просто.
Методи боротьби: застосування систем знезалізнення із MTM, MGS, BIRM. Цілком допустимі й інші способи.

• Лужний смак у воді означає високий показник лужності.
Методи боротьби: використання систем деіонізації (Н катіонування). Також успішно застосовують зворотний осмос для отримання чистої питної води.

Фільтри для води представлені в широкому асортименті. При виборі потрібно враховувати такі фактори, як марка виробника, гарантія обладнання, призначення та, звичайно, вартість.

Коментарі

Поки що немає коментарів

Написати коментар