Фільтри для води

Очищення води ультрафіолетом

2014-10-16

В наш час якість води, що постачається міськводоканалом, викликає серйозні побоювання. А тому люди намагаються у різний спосіб очищати воду. Хтось встановлює фільтри для води під мийку, хтось купує глеки, а хтось обирає ультрафіолетові установки.

Ультрафіолет активно використовується сьогодні й у медицині, й у науці. Світло, яке сприймається оком, становить лише частку спектра електромагнітних хвиль. При цьому хвилі, що мають меншу енергію, ніж у червоного світла, і є інфрачервоним випромінюванням. Більший запас енергії, ніж у фіолетового світла, називають ультрафіолетовим випромінюванням. Останньому виду випромінювання характерна енергія, здатна впливати на хімічні зв'язки, включаючи живі клітини. Ультрафіолет може бути трьох типів: "А"; "B"; "С".

Озоновий шар нашої атмосфери запобігає попаданню на землю ультрафіолету категорії «С». Спектр ультрафіолету "А" має хвилі довжиною від 320 до 400 нм, а світло ультрафіолету "В" - від 290 до 320 нм. Сонячний опік легко отримати завдяки впливу ультрафіолету "В". Випромінювання класу «А» проникає глибоко в шкіру та сприяє передчасній появі зморшок. А спільна дія «А» та «В» нерідко призводить до утворення раку шкіри.

Чергування електромагнітних хвиль різної частоти і є світлом. А тому, навчившись робити джерела звичайного світла, можна також створювати і випромінювання ультрафіолету. Розвиток промисловості цього напряму почався після того, як численні експерименти довели факт тимчасової нестабільності властивостей сонячного випромінювання.Наприклад, під час реєстрації спалахів на сонці щоразу змінювалися характеристики сонячного випромінювання. Крім цього, вчені відкрили той факт, що ультрафіолетове випромінювання просто незамінне при виробництві вітаміну Д3, необхідного для здоров'я організму.

Трохи пізніше ультрафіолет почали використовувати і для знезараження води, оскільки дана технологія виявилася цілком безпечною і вселяє довіру. Спеціально для цього була розроблена нова технологія, що включає безперебійну обробку рідини ультрафіолетом з довжиною хвилі 253,7 нм і 185 нм і опроміненням вологи ультразвуком щільністю ≈ 2 Вт/см2. На цій технології побудовано й деякі фільтри для води під мийку.

Під час обробки проходить водного потоку ультразвуковим випромінювачем, що знаходиться безпосередньо в камері опромінювача, у воді утворюються короткоживучі бульбашки (каверни). Вони у момент зниження водного тиску і лопаються при стисканні рідини. Швидкість цього схлопування досить висока, тому в районі цього процесу виникають вельми екстремальні параметри температури і тиску. У момент схлопування у найближчому радіусі відбувається повне знищення патогенної мікрофлори. Водночас починають утворюватися активні радикали.

Каверни, як правило, з'являються на неоднорідностях камери ультрафіолетового випромінювача, наприклад, на суперечках бактерій та грибків. Також у бульбашках під впливом ультрафіолетового випромінювання довжиною 185 нм утворюються пероксид водню, активні радикали, озон та інші.Численність бульбашок невеликих розмірів і наявність тенденції до схлопыванию напрацьованих у бульбашках активних радикалів відбувається їх ефективне і рівномірне розчинення у воді, а потім руйнує знищення патогенної мікрофлори. Ультрафіолетове випромінювання, крім іншого, ще й спонукають до дії активні радикали. На знезараження води витрачаються такі енерговитрати: 7,0–8,0 Вт на 1 м3/год. Термін експлуатації даних установок становить щонайменше 10 000 годин.

Таким чином, фільтри для води під миття з ультрафіолетом є надійними пристроями, що забезпечують чистоту води та здоров'я своїм господарям. Слід врахувати і те, що ультразвуковий випромінювач, розташований усередині камери обробки, функціонує на зразок пральної машинки, що запобігає складовим деталям від біообростання та соляризації. Цей принцип механізму застосовується і для знезараження вологи в лазнях і басейнах.

Коментарі

Поки що немає коментарів

Написати коментар