Фільтри для води

Кулери (з електронним та компресорним охолодженням)

2013-11-30

Уявити офісне приміщення, яке не було б обладнане кулером можна, але якось не хочеться. Особливо, якщо йдеться про приміщення, в якому вам доведеться працювати. Та роль, яку відіграє кулер у житті кожного офісного співробітника, цілком зрозуміла - це і джерело кави, що бадьорить, або освіжаючої холодної води, і місце зустрічі для обміну плітками з приятелем з сусіднього відділу, і інше, інше, інше. Але якщо з проблемою нагрівання води легко може впоратися і електричний чайник, то охолодження цілющої вологи – проблема найбільш нагальна. Про неї й йтиметься.

Сьогодні всі кулери, які взагалі здатні охолоджувати воду, поділяються на дві категорії: кулери з електронним та компресорним охолодженням. Людині недосвідченій, може здатися, що жодної різниці між ними немає. Як це не дивно, але наслідками такого «халатного» ставлення до вибору кулера можуть бути не лише даремно витрачені гроші, а й, ні багато, ні мало, життя та здоров'я ваших співробітників.

У чому основні відмінності між кулерами з електронним та компресорним охолодженням? Почнемо по порядку.

Ідея застосування електрики для охолодження чогось бере свій початок з 1834 року, коли був відкритий, так званий, ефект Пельтьє. Він у тому, що пропусканням електричного струму можна викликати охолодження елементів електричної ланцюга. Надалі ці ідеї розвинув відомий фізик Іоффе, в результаті чого було розпочато виробництво різних охолоджувальних установок для різних цілей і завдань. Сьогодні, кулери з електронним охолодженням дуже популярні, через низку причин.Так, наприклад, такі охолоджувальні установки відрізняються високою надійністю та довговічністю. Пояснюється це тим, що в подібних системах немає ніяких рухомих, а значить схильних до регулярних поломок, елементів. Завдяки цій конструктивній особливості кулери з електронним охолодженням можуть працювати по десятку років. Так само, завдяки своїй простій конструкції, електронні кулери безшумні, на відміну від своїх компресорних побратимів. Але найголовніша перевага кулерів з електронним охолодженням, це їхня безпека. На відміну від компресорних кулерів, електронні не містять у своїй конструкції небезпечних елементів та наповнювачів, що забезпечило перемогу цих кулерів при встановленні в лікарнях, дитячих садках та інших подібних закладах.

Як ви вже здогадалися, антиподом електронних кулерів є кулери з компресорним охолодженням. Принцип їх роботи багато в чому схожий на принцип роботи домашніх холодильників. Для зниження температури води у таких пристроях використовуються фреони – спеціальні гази. Саме використання фреонів і є головним пунктом критики на адресу компресорних кулерів, оскільки витік такого газу може завдати непоправної шкоди здоров'ю персоналу. Однак сьогодні все частіше використовуються нові види охолоджувальних газів, які відрізняються значно меншою небезпекою для здоров'я людини. Компресорні кулери мають перед своїми електронними друзями незаперечну перевагу – продуктивність. Окремі моделі здатні охолоджувати до 3-х літрів води протягом години. Тому встановлення таких апаратів доцільне в тих місцях, де кулером користуватиметься більше людей. Також компресорні кулери відрізняються більш високою ефективністю. Компресорні кулери мають функцію регулювання температури, до якої буде охолоджуватися вода. При цьому вони можуть охолоджувати воду до температури значно нижчою, ніж електронні (5 градусів у компресорних, проти 1-15 у електронних кулерів).

Який вибрати кулер – з електронним чи компресорним охолодженням – вибирати вам. Ми лише радимо врахувати всі сильні та слабкі сторони кожного з видів та підійти до питання вибору кулера з усією відповідальністю. Адже від цього залежить ефективність роботи ваших співробітників.

Коментарі

Поки що немає коментарів

Написати коментар