Фільтри для води

Як утворюється кольоровість води?

2013-11-30

Кольоровість води – це природна властивість, зумовлена наявністю гумінових речовин, що вимиваються у воду з ґрунту. Ці речовини утворюються внаслідок порушень мікробіологічного характеру та синтезу нової органічної речовини (гумусу). Гумус має коричневий колір, тому гумінові речовини фарбують воду у жовтий або коричневий відтінок. І чим більше вода містить гумінові речовини, тим інтенсивніше її властивості кольоровості і тим вище необхідність використовувати фільтри для води, ціни яких цілком прийнятні.

Кольоровість вимірюється спеціально розробленою хромово-кобальтовою шкалою, яка є розчинами кобальту сульфату, калію хромату, і сірчаної кислоти у воді. У міру зростання концентрації цих речовин підвищується кольоровість води.

Цілком безбарвною називають ту воду, яка сприймається оком як прозора. Коли ж більшості споживачів здається, що вода має жовтий відтінок, її кольоровість за шкалою явно перевищує 20 градусів. Тому державним стандартом є питна водопровідна вода нижче 20 градусів.
Крім кольоровості, є таке поняття, як фарбування води. Фарбування води безпосередньо з забрудненням води речовинами різного походження. Найчастіше тут грають роль барвники, які потрапляють у водойми разом із стічними водами промислових підприємств. Барвники із заводів бувають неорганічними сполуками природного та техногенного походження. Наприклад, марганець і залізо зазвичай фарбують воду у всі відтінки червоного та чорного кольору, а мідь – у кольори від світло-блакитного до темно-бірюзового. Таким чином, вода, забруднена стоками промислових підприємств, завжди має неприродний колір і тут допоможуть тільки фільтри для води, ціни у них різні, тому вибирати тут потрібно в залежності від специфікації.

Забарвлення води зазвичай визначається суто візуально або проведенням спеціального фотометричного дослідження. Даний метод є процесом фільтрування або центрифугування. Під час цього дослідного аналізу візуально вивчається колір, конкретний відтінок та інтенсивність фарбування води. Воду для цього наливають у циліндричну колбу із плоским дном. Приблизно на відстані 5 см від колби на столі мають білий лист ватману. Крізь водяний стовпчик у циліндрі уважно розглядають аркуш паперу. Таким чином, оцінюють колір, який фарбується папір від перегляду через колбу. Воду з посудини поступово відливають до того часу, коли її колір стане зовсім білим, як у аркуша паперу. Висота стовпчика, на якій фарбування починає зникати, вимірюється та фіксується у даних. У деяких випадках, коли фарбування має підвищену інтенсивність, необхідно досліджувану рідину розбавити дистильованою водою. Також характер та інтенсивність фарбування води встановлюють шляхом вимірювання її оптичної щільності для світлових хвиль спектрофотометром або фотоколориметром.

Дивний відтінок або колір води всіляко відштовхують людину, що змушує її шукати нові джерела водопостачання. І нерідко вода зі знайдених нових джерел виявляється небезпечною для здоров'я людини. Щоб не наражати своїх рідних на ризик епідемії, варто звернути увагу на якісні фільтри для води, ціни їх не такі вже й високі, а здоров'я близьких безцінно.

Крім токсичних речовин, підвищена кольоровість води може свідчити про відведення промислових стоків у цей водоймище. Іноді така вода виявляється біологічно активною через наявність великої кількості гумінових органічних речовин. Достовірних даних про те, який вплив має «кольорова» вода на здоров'я людини, нині ніде в літературі немає. Однак відомий і доведений той факт, що дія гумінових кислот підвищує на 50 і навіть 100% проникність кишкових стінок для катіонів Mg, Ca, Fe, Zn, Mn, а також сульфатіонів. Тому довіряти кольоровій воді краще не варто.

Коментарі

Поки що немає коментарів

Написати коментар