Фільтри для води

Чи можна пити воду із природних джерел?

2013-11-30

Вода становить більшу частину поверхні Землі. Вона міститься у морях, океанах, річках, колодязях, джерелах. Розглянемо кожне джерело докладніше.

Океани та моря

У них знаходиться солона вода. 1 літр містить 35 г солі. Хоча концентрація може змінюватись в залежності від географічної точки. Наприклад, у Середземному морі на 1 літр води припадає 40 г солі.

Найчастіше сіль представлена хлоридом натрію, але зустрічається і сульфат магнію, а також різні іони: брід, олово, йод, срібло. Вживати морську воду не можна. Крім неприємного гіркого смаку, вона має властивість викликати зневоднення організму. Це пов'язано з наявністю великої кількості солей. Для їхнього виведення необхідно використовувати свою внутрішню воду.

Тому для людини, яка зазнала аварію корабля, морська вода не стане способом вгамувати спрагу. Вживши, наприклад, 500 мл цієї рідини він втратить 300 мл води зі свого організму.

Озера та річки

З давніх-давен люди пили річкову воду, яка вважається прісною. Хоча прісною її можна назвати умовно. Просто вона містить солі в набагато меншій кількості в порівнянні з морською, та й склад їх інший: гідрокарбонати та карбонати.

Концентрація та склад сильно залежать від місцевості, якою протікає вода. Так, якщо вона тече гранітом, який є нерозчинною породою, то солі в неї практично не потрапляють. Якщо ж вода проходить, наприклад, по пористому вапняку, то до неї потрапляють солі кальцію у великій кількості.Крім цього, у такій воді містяться також усі речовини, що потрапляють у ґрунт ззовні: нафтопродукти, радіоактивні елементи, пестициди, важкі метали, аміак тощо.

Не варто забувати і про мікроби. У річковій воді є досить багато мікроорганізмів, склад яких залежить від водної фауни та флори. Але серед них цілком можуть виявитися і патогенні. На річкову воду також впливають опади та пора року. Помічено, що в зимовий період у ній більше нітритів, сульфідів, зате менше бактерій.

Джерела, колодязі, свердловини

Джерельна вода здавна вважалася зразком. Нею завжди вгамовували спрагу. В наш час пити таку воду небезпечно. Хоча якщо ви хочете насолодитися смаком рідини з натурального джерела, це легко можна зробити. Достатньо очистити її за допомогою фільтра для води.

Ще одним видом традиційного джерела води є колодязь. Зазвичай його роблять глибиною 5-10 м. Однак вода, розташована на такій глибині, на жаль, містить усі забруднення, що є в ґрунті: нітрати, важкі метали, пестициди.

Найбільш оптимальним варіантом є вода, видобута зі свердловини, особливо артезіанської. В цьому випадку вона знаходиться на глибині 30-200 м в оточенні вапняних порід. Це захищає її від різних забруднень, але робить її жорсткою. Для пом'якшення можна використовувати фільтр для води.

Дощова вода

Вона багатьом є синонімом чистої води. Справді, адже вона ллється з неба. Звідки можуть виникнути забруднення? Проте хоч невелика кількість шкідливих речовин, але присутня у такій воді. По-перше, вона розчиняє в собі вуглекислий газ, що знаходиться в повітрі, а по-друге, до неї потрапляють промислові викиди: окис азоту, сірчистий газ.

Третій удар по чистоті завдають під час збирання. Зазвичай для збирання бочки розташовують біля дерев або дахів. В результаті дощової води потрапляють екскременти комах і різні елементи рослин (кальція, вуглець, марганець).

Коментарі

Поки що немає коментарів

Написати коментар