Фільтри для води

Активоване вугілля та де його застосовують

2015-03-27

Що являє собою активоване вугілля? Це форма вуглецю з неідеальною структурою, яка практично не містить домішок. В активованому вугіллі не зустрічається навіть азот, водень, сірка, галогени та кисень. Недосконала форма пояснюється великою кількістю пір, що робить вугілля «активованим». Розміри цього часу істотно різняться між собою.

Хімічний склад активованого вугілля дуже нагадує склад графіту, що використовується у звичайних олівцях. Структура пір вугілля буває трьох типів: мікро-, мезо-і макропори. З них найбільшу частину поверхні складають мікро- та мезопори.

Також саме від них залежить найбільший внесок у адсорбційні властивості. Найбільшим значенням для структури пір активованого вугілля є вихідні матеріали.

Так, вугілля з кокосової шкаралупи мають більшу частку мікропор, а для вугілля з кам'яного вугілля характерна велика частка мезопор. Макропори переважають, як правило, у вугіллі на основі деревини.

На даний момент активоване вугілля випускається у вигляді чотирьох форм:

Активне вугілля знайшло особливе застосування в очисних установках. Уважно вивчивши огляд фільтрів для води, можна помітити, що практично всі фільтри включають до своєї системи активоване вугілля. Також за допомогою нього очищають ще повітря, гази, спирт, лимонну та молочну кислоти, крохмальну патоку, рослинні та мінеральні олії.

Використання активованого вугілля залежить від типу та марки.

Порошкове активне вугілля має частинки дрібніші 0,18 мм, тому його застосовують для освітлення та при очищенні води. Для цього спочатку дозують вугілля в рідину, що очищається, а потім відокремлюють його від рідини за допомогою фільтрації.

Гранульоване активне вугілля складається з частинок неправильної форми більше 0,18 мм. Цей тип вугілля використовують переважно очищення всіх видів рідин. Сорбент кладуть в адсорбери, і коли забруднена вода під час очищення проходить через нерухомий шар вугілля, всі шкідливі домішки затримуються в ньому. Саме на цьому і ґрунтуються практично всі фільтри для води, огляд яких згадує у складі активоване вугілля. Якщо гранули вугілля більші за розміром (2–5 мм), їх застосовують для очищення повітря і газів.

Коментарі

Поки що немає коментарів

Написати коментар