Фільтри для води

Як очистити воду від заліза та марганцю?

2013-11-10

П'ять відсотків складових земної кори є залізо. Тому цей метал зустрічається майже у всіх поверхневих та свердловинних водах. У природних джерелах води залізо найчастіше має вигляд ролі іонів Fe2+ і Fe3+. Також досить часті випадки заліза як органічних, неорганічних сполук. Поверхневі води містять залізо, як домішка в органічних комплексах (гумати). Також воно може утворювати високодисперсні та колоїдні суспензії. Залізо в підземних водах зазвичай знаходиться як іони Fe2+, якщо там немає розчиненого кисню.

Розчинене залізо – це більше естетична проблема, ніж небезпечна життя людини. Fe у воді може бути у різних формах. При будь-яких процесах (нагрівання, окислення або хлорування) залізо в розчиненому вигляді плавно перетворюється з однієї форми в іншу, залишаючи після себе осад.

Симптоми наявності заліза у воді такі: виразний присмак металу; рудуватий наліт на сантехніці чи арматурі; коли в прозорій воді на повітрі або в момент нагріву утворюється драглистий осад помаранчевого кольору; темний наліт, що легко видаляється; якщо після прання кольорові тканини знебарвлюються; приготовані напої на залізовмісній воді темніють. Щоб убезпечити себе від таких неприємних наслідків, потрібно з відповідальністю підійти до вибору очисного обладнання. Не варто економити, краще вибрати фільтри для води найкращі.

Вміст заліза вимірюється у міліграмах на літр (мг/л). Коли рівень заліза досягає 0.3 мг/л і вище, це призводить до утворення іржавого нальоту. Залізо буває кількох форм.Залізо "сумарне" - це загальна сума концентрацій всіх відомих видів заліза, які містяться у воді.

Тривалентне залізо виходить шляхом перетворення двовалентного заліза після окислення. Ця форма має вигляд суспензії - вона нерозчинна і без опадів. Цей вид видаляється найлегше.

Двовалентне залізо розчинене у воді, тому спочатку вода здається чистою. Однак у міру окислення вода поступово набуває відтінку жовтизни. І тут потрібно окислити цю форму до Fe3+.

Колоїдне залізо містить частинки менше 0.1 мкм і тому відфільтрувати його механічними фільтрами практично неможливо. Таке залізо теж утворює собою суспензію. Видаляється шляхом окислення або переведення в іншу форму.

Бактеріальне залізо утворюється залізистими бактеріями під час метаболічних процесів. Така форма може нагадувати драглисте або волокнисте залізо. У деяких випадках на ньому утворюється поверхнева плівка. Зустрічається рідко.

Органічне залізо утворює зв'язок із органічними речовинами (таніни, гумусова кислота). Зовні воно буває безбарвним, рудим або жовтуватим. Це залізо дуже складно видаляється, тому тут потрібні фільтри для води найкращі. Методи видалення: адсорбція, іонний обмін, окиснення.

Марганець у складі води поширений набагато рідше, ніж залізо, але при цьому їх властивості дуже схожі. Окремо марганець трапляється рідко. Як правило, найчастіше він йде із розчиненим залізом. Марганцеві відкладення мають властивість накопичуватися в трубах і особливо виявляють себе в момент включення води. Існують навіть "марганцеві" бактерії, які найчастіше є причиною закупорки водопровідних труб. Саме тому, щоб уникнути багатьох проблем, пов'язаних із забрудненням води, потрібно встановлювати фільтри для води найкращі. Симптоми наявності марганцю у водопровідній воді: чорний осад, темна та каламутна темна вода.

Концентрацію марганцю прийнято вимірювати мг/л. Його концентрація зазвичай рідко буває більше 2 мг/л, але слід враховувати і те, що навіть при концентраціях 0.05 мг/л марганець може викликати серйозні проблеми. Процес видалення марганцю аналогічний видалення заліза. Різниця полягає лише в тому, що в порівнянні з залізом марганець окислюється набагато повільніше і йому необхідно більшої кількості кисню.

Коментарі

Поки що немає коментарів

Написати коментар