Фільтри для води

Що таке каламутність води і як її позбутися?

1999-11-30

Досить часто з наших кранів біжить каламутна вода. У цьому випадку ми зазвичай поспішаємо встановити фільтри для води. Чому ж вода стає каламутною, що спричиняє це?

Мутність може утворюватися завдяки наявності у воді органічних чи неорганічних завислих речовин. Зважені речовини виявляються Н2О в результаті розчинення твердих частинок, наприклад, піску, глини, мулистих речовин або лесу. Також підвищення каламутності може бути викликано виділенням певних карбонатів, марганцю, гідроксидів алюмінію, молекулярних органічних сполук гумусового походження, появою фітопланктону або зоопланктону, а також окисленням сполук заліза, скиданням неочищених виробничих стічних вод. У багатьох випадках «каламута» осідає на дно у вигляді осаду, що не стосується випадків дрібних колоїдних домішок. Гранулометричний склад завислих речовин буває абсолютно різним: великим, середнім та дрібним. Єдиним дієвим методом у боротьбі з каламутністю є фільтрація.

Рівень каламутності води оцінюється за прозорістю, наскільки вона здатна пропускати та поглинати природне сонячне світло. Для питної води є встановлені рамки 1,5 мг/л. Якщо каламутність води перевищує цю норму, то в цьому випадку просто необхідні фільтри для води, їхня вартість цілком доступна, а здоров'я ціни, як відомо, не має.

Для рятування від великих частинок піску або дрібнокаліброваного гравію застосовують спеціальні промивні фільтри з сіткою. Більш дрібні суспензії видаляються шляхом використання засипних фільтрів. Ефект фільтрації значно покращують засипні фільтри, що складаються з кількох шарів. В цілому ж вибір певного фільтра безпосередньо взаємопов'язаний з видом домішок і необхідного ефекту.

Мутність ще досить тісно взаємопов'язана з такими властивостями води, як кольоровість, запах та присмак. Наприклад, гумінові речовини, які визначають кольоровість води, за рахунок колоїдної фракції надають їй каламутності, природного запаху та особливого присмаку. Якщо вода віддає каламутним червоним кольором, це говорить про наявність заліза гидроксида (III). Такій воді притаманний специфічний присмак.

Мікробіологічні показники якості води також залежать від каламутності. Адже більшість мікроорганізмів сорбується саме на поверхні. Іноді вони розташовуються в центрі зважених частинок, у яких органічні та неорганічні речовини є своєрідним захистом бактерій і вірусів. Виходячи з цього, потрібно купувати якісні фільтри для води, вартість тут не повинна бути перешкодою.

Цікавим фактом є те, що знезараження каламутної води шляхом хлорування протягом півгодини на рівні 0,3-0,5 мг/л є зовсім неефективним для кишкових бактерій та небезпечних вірусів, наприклад, збудників гепатиту. До речі, вже давно встановлено, що каламутна хлорована вода може бути дуже небезпечною для здоров'я через утворення канцерогенних та токсичних хлорорганічних сполук. А ось освітлення чи знебарвлення води, що проводяться на очисних спорудах, сприяють ефективному видаленню бактерій, аж до 90%.

Мутна та непрозора вода мимоволі викликає у людини огиду та гидливість. По каламутності можна також визначити рівень забруднення води органічними і неорганічними речовинами, які можуть виявитися шкідливими для здоров'я людини. І, нарешті, каламутність впливає на ефективність знезараження води, її очищення від патогенних бактерій та ентеровірусів.

Коментарі

Поки що немає коментарів

Написати коментар