Фільтри для води

Побутовий зворотний осмос-як працює.

2019-03-03

Що таке «зворотний осмос» і як за допомогою чистити воду?

В основі зворотного осмосу лежить широко поширене у природі явище осмосу, відоме з курсу середньої школи. Осмос можна спостерігати, якщо розглянути систему двох камер з розчином будь-якої солі і чистою водою, розділених напівпроникною мембраною, що пропускає молекули води, але непроникною для розчинених у воді домішок.

У такій системі молекули води переміщатимуться через мембрану з камери з чистою водою в сольовий розчин, розбавляючи його і викликаючи в камері з останнім підвищення рівня рідини. Явище осмосу спостерігається навіть у тому випадку, коли вода та розчин знаходяться під однаковим зовнішнім тиском. Різниця у висоті рівнів води та сольового розчину обумовлена силою, під дією якої молекули води проникають через мембрану. Ця сила безпосередньо пов'язана з осмотичним тиском, що залежить від концентрації розчинених у воді домішок. Якщо прикласти до сольового розчину тиск, що дорівнює його осмотичного тиску, система прийде в рівноважний стан і процес осмосу припиниться.

Якщо ж у розглянутій системі до розчину солі прикласти тиск, що перевищує осмотичний тиск цього розчину, рух молекул води в системі буде направлено з сольового камери розчину в камеру чистої води. Іншими словами, за рахунок тиску буде відбуватися «видавлювання» чистої води з розчину солі. Саме це явище є основою очищення води методом зворотного осмосу.

У зворотноосмотичних системах використовуються тонкоплівкові композитні мембрани, що складаються з бар'єрного та допоміжних шарів.

За процес зворотноосмотичного поділу відповідає бар'єрний шар, що складається з полімерного матеріалу (найчастіше на основі ароматичного поліаміду), проникного для молекул води, але не для розчинених солей та інших домішок. Виняток становлять розчинені у воді гази - кисень, вуглекислий газ та інші, які вільно проникають через мембрану. Розмір умовних пір зворотноосмотичної мембрани оцінюється на рівні 0,0001 мкм, що забезпечує затримання мембраною не менше 99% домішок.

Під впливом тиску частина води проходить через мембрану, очищаючись від домішок та утворюючи потік так званого пермеату. Затримані домішки з частиною води, що залишилася, утворюють потік концентрату. Пермеат, що є очищеною водою, подається споживачеві, концентрат скидається в каналізацію.

Величина відношення кількості пермеату до кількості вихідної води називається вихід пермеату чи «recovery», і що вона вище, краще. Однак, завдання підвищення виходу пермеату є далеко не простим і вимагає врахування великої кількості факторів – від складу вихідної води до габаритів установки. Пошук та забезпечення оптимальних умов підвищення «recovery» лежить в основі всієї мембранної науки та пов'язаних з нею технологій.

Які існують системи зворотного осмосу та чим вони відрізняються?

Довгий час практично єдиною сферою застосування технології зворотного осмосу залишалася промислова водопідготовка, де існувала потреба в отриманні значних кількостей якісно очищеної води з мінімальними витратами енергії, реагентів і, що важливо, з максимально повним використанням вихідної води як сировина.

Промислові системи зворотного осмосу у більшості випадків побудовані на основі схем з використанням рециклу концентрату - повернення частини концентрату на вхід установки та змішування його з вихідною водою. Перевагою таких схем є високий вихід пермеату – 50% – 75%, а деяких випадках і до 90%. Однак, таке ефективне використання води можливо забезпечити лише за рахунок застосування потужного насосного обладнання, що дозволяє досягати високих робочих тисків у десятки атмосфер, відповідної трубної обв'язки та арматури, а також контрольно-вимірювальних приладів та автоматики. Крім того, промислова технологія зворотнього осмотичного очищення води включає багатостадійну передпідготовку з використанням різних реагентів, а також обов'язкові процедури відмивання мембран.

Вочевидь, що побутове застосування зворотного осмосу виключає використання таких складних операцій та устаткування. Тому при створенні побутових зворотньоосмотичних систем, призначених для очищення невеликих кількостей питної води, від високих значень виходу пермеату довелося відмовитися для компактності, простоті конструкції та експлуатації, надійності, безшумності і, не в останню чергу, низької вартості. З цієї причини для побутових систем зворотного осмосу значення виходу пермеату невелике і, як правило, знаходиться на рівні до 10%.

З чого складається побутовий зворотний осмос?

Доочищення води за допомогою побутової системи зворотного осмосу, незалежно від конструкції системи, передбачає наступні етапи:

1. триступінчасте попереднє очищення;

2. зворотньоосмотичний поділ на мембранному елементі;

3. збирання очищеної води в накопичувальному баку;

4. пост-обробка або фінішне очищення води.

Розглянемо коротко будову та принцип роботи побутової системи зворотного осмосу. Фільтр підключається до водопроводу подачі холодної води за допомогою вхідної муфти 4 та крана подачі води 5.

Схема підключення системи зворотного осмосу в базовій комплектації:

1. Модуль фільтрації; 2. Бак; 3. Кран для очищеної води; 4. Вхідна муфта; 5. Кран подачі води; 6. Кульовий кран бака; 7. Кольорові трубки; 8. Дренажний хомут; 9. Ключ для корпусів префільтрів; 10.1. Поліпропіленовий картридж механічної очистки (5 мкм); 10.2. Картридж із активованим вугіллям; 10.3. Блок-карбон; 10.4. Пост-фільтр; 10.5. Мембранний елемент; 11. Трійник; 12. Авторегулятор потоку

Червона трубка з'єднує кран подачі води та префільтр 10.1 модуля фільтрації. Вхідна вода спочатку проходить три ступені попереднього очищення у префільтрах 10.1, 10.2, 10.3. Після проходження попереднього очищення вода надходить на зворотноосмотичну мембрану 10.5, яка знаходиться у спеціальному корпусі. Корпус мембрани має вхід, який через авторегулятор з'єднується з префільтром 10.3 і два виходи: один для пермеату, а другий – для концентрату.

Після мембрани потік води поділяється на дві частини – концентрат скидається у каналізацію, а пермеат надходить у накопичувальний бак 2 і зберігається там. Бак з'єднується з виходом мембрани через авторегулятор та зворотний клапан, вбудований у перехідний фітинг, який вкручується у вихід корпусу мембрани. Після авторегулятора встановлюється трійник, через який підключається бак до модуля фільтрації за допомогою жовтої трубки. На верхньому патрубку бака встановлений кульовий кран 6.

Після наповнення бака авторегулятор перекриває подачу води з префільтрів на мембрану і процес очищення припиняється.Після відкриття крана для очищеної води 3 тиск води в накопичувальному баку падає, авторегулятор автоматично відкриває подачу води з префільтрів на мембрану, і бак знову наповнюється. Концентрат подається в каналізацію через вихід корпусу мембрани, з'єднаний трубкою чорного кольору з хомутом дренажним 8, який встановлюється на каналізаційній трубі.

З накопичувального бака очищена вода через трійник 11 проходить останній етап очищення – постфільтр 10.4. Фільтр з допомогою трубки синього кольору з'єднується з краном очищеної води 3, який встановлюється безпосередньо на мийці або кухонній стільниці.

Навіщо потрібна передпідготовка води і як вона відбувається?

Якість попереднього очищення води перед подачею її на мембрану зворотного осмосу має велике значення, оскільки від нього залежить термін служби мембранного елемента. Необхідно пам'ятати, що побутова система зворотного осмосу призначена для очищення водопровідної води, попередньо очищеної на централізованих станціях, або води, що пройшла очищення на локальних установках підготовки води. Побутові системи зворотного осмосу не призначені для прямого очищення води зі свердловини або колодязя, оскільки в більшості випадків така вода містить значну кількість різних домішок – залізо та марганець, солі жорсткості, природні органічні речовини та інші.

Всі ці домішки ефективно видаляються оберненим осмосом, але дуже швидко виводять з ладу найдорожчий елемент системи – зворотноосмотичну мембрану. Тому очищення непідготовленої води за допомогою побутового зворотного осмосу є насамперед недоцільним з економічного погляду.

На етапі передпідготовки в побутових системах використовуються, в основному, три картриджні фільтри (префільтри).

1. Поліпропіленовий картридж механічної фільтрації з рейтингом фільтрації 5–10 мікрон, призначений для видалення всіляких механічних домішок, що зустрічаються у водопровідній воді – піщин, частинок іржі та окалини та інших частинок. Видалення таких домішок продовжує термін служби наступних картриджів та системи в цілому. Термін служби картриджа механічної фільтрації залежить від каламутності води, що очищається, і становить в середньому 3-6 місяців.Несвоєчасна заміна картриджа, що забився накопиченими механічними домішками, може призвести до зниження тиску води на вході в мембранний елемент і внаслідок цього зниження продуктивності системи

2. Картридж із гранульованим активованим вугіллям для видалення з водопровідної води природних органічних речовин та активного хлору, що негативно впливають на зворотноосмотичну мембрану. Як наповнювач картриджа в даному випадку може використовуватися як кокосове, так і бітумінозне активоване вугілля. Перший відноситься до мікропористого вугілля і ефективно видаляє з води домішки активного хлору і хлорорганічних сполук, другий є мезопористим і дуже ефективний для видалення природних органічних сполук, що містяться в поверхневих водах і водопровідній воді. Термін служби картриджа з гранульованим активованим вугіллям також становить у середньому 3-6 місяців. Реальний ресурс цього картриджа залежить від таких показників якості води, що очищається, як окислюваність і кольоровість. Несвоєчасна заміна картриджа на цій стадії може призвести до забиття мембранного елемента, розвитку на поверхні мембрани мікроорганізмів через проскакування живильної природної органіки через виснажений шар активованого вугілля. У свою чергу це скоротить термін служби мембранного елемента і може погіршити якість очищення води.

3. На третій стадії можуть застосовуватись різні картриджі, залежно від типу системи зворотного осмосу.У разі недорогих систем на цій стадії використовується поліпропіленовий картридж з рейтингом фільтрації 1 або 5 мікрон для видалення частинок вугілля, які можуть бути вимиті з попереднього картриджа, а також можливих залишкових механічних забруднень. У системах вищого класу встановлюється картридж із використанням брикетованого активованого вугілля (карбон-блок), що забезпечує не тільки механічну фільтрацію, але й додаткове очищення від хлору та хлорорганіки. Термін служби картриджа третьої стадії префільтрації становить 3-6 місяців. Таким чином, всі три картриджі замінюються одночасно, що спрощує користування побутовою системою зворотного осмосу.

Мембранні елементи для зворотного осмосу

Мембранний елемент- це пристрій, що включає зворотноосмотичну мембрану та компоненти, що забезпечують її ефективне використання.

У побутових системах зворотного осмосу використовують рулонні мембранні елементи типорозміру 1812, що відповідає діаметру елементу 1,75 дюйма (44,5 мм) та довжині 11,74 дюйма (298 мм)

При роботі системи зворотного осмосу вода подається в мембраноутримувач і надходить на вхід мембранного елемента з торця. Вода рухається каналами всередині мембранного елемента. Тиск води змушує молекули води рухатись крізь мембрану, утворюючи потік пермеату з іншого боку мембрани. Канали для руху води утворені так званим спейсером концентрату, що є сіткою з полімерного матеріалу. Аналогічний спейсер, але більш тонкий і з меншим розміром комірки використовується для створення каналів руху пермеату всередині мембранних конвертів. Для відведення пермеату з мембранного елемента мембранні конверти відкритим (незаклеєним) кінцем кріпляться до перфорованої водозбірної трубки, яку відводиться пермеат з пермеатних каналів.

Істотною проблемою, що виникає при зворотному осмотичному поділі, є накопичення затриманих домішок у тонкому шарі концентрату біля поверхні мембрани. Внаслідок цього явища, відомого як концентраційна поляризація, значно погіршуються як якість очищення, і продуктивність мембранного елемента, і навіть зменшується термін служби.Для мінімізації негативних наслідків концентраційної поляризації в мембранному елементі служить спейсер концентрату, що забезпечує турбулізацію потоку і за рахунок цього якісне перемішування концентрату у всьому його обсязі.

Після мембранного елемента пермеат надходить у накопичувальний бак. Концентрат скидається у каналізацію через обмежувач потоку. Обмежувач потоку є спеціальним пристроєм, що забезпечує постійну витрату концентрату і тим самим підтримує постійний необхідний тиск води в мембраноутримувачі.

Якими є мембранні елементи?

Мембранний елемент є основною частиною побутової системи зворотного осмосу, що безпосередньо забезпечує видалення домішок з води, тому до якості та ефективності його роботи пред'являються особливо суворі вимоги.

Найважливішими характеристиками мембранного елемента для побутового осмосу є:

Якість мембранного полотна безпосередньо визначає як ефективність видалення домішок, і продуктивність мембранного елемента. Наприклад, наявність на поверхні мембранного полотна латок, що використовуються для усунення виробничих дефектів полотна, може призвести до пропускання вихідної води пермеатну трубку.

Інший поширеною проблемою якості полотна є його хлорування виробником. Як згадувалося, активний хлор негативно впливає на властивості мембрани, але цей вплив неоднозначно. При дії хлору на ароматичний поліамід бар'єрного шару спостерігається підвищення продуктивності мембранного елемента та покращення якості очищення води. Однак цей ефект проявляється протягом невеликого періоду часу на початку експлуатації, а потім швидко змінюється ще більшим зростанням продуктивності та різким погіршенням якості очищення води.Таким чином, хлорування мембранного полотна для недобросовісного виробника є простим способом ненадовго покращити показники роботи своєї продукції, різко скоротивши при цьому термін служби.

Часто необхідність хлорування полотна для забезпечення прийнятної роботи мембранних елементів хоча б на початку експлуатації пов'язана з підходом виробника до склеювання полотна мембранні конверти. Деякі компанії практикують ручне нанесення клею. Неприємним наслідком ручного склеювання полотна є той факт, що клей покриває значну площу полотна, тим самим виключаючи цю площу із процесу очищення води. Також при цьому виникають неоднорідності склеювання полотна по всій довжині конверта, що загрожує можливим порушенням цілісності елемента. Таким чином, на практиці мембранні елементи з ручним виконанням клейових сполук є ненадійними та мають занижену продуктивність.

Значно ефективнішим варіантом є склеювання полотна в конверти на автоматичній роботизованій лінії, як це робить компанія Dow Chemical. Нанесення клею за допомогою автоматичного обладнання дозволяє створити, по-перше, однорідну лінію склеювання, що забезпечує максимальну міцність з'єднання та знижує ймовірність протікання до мінімуму, а по-друге – задіяти під склеювання мінімальну частку площі мембранного полотна, тим самим забезпечуючи максимальну продуктивність мембранного елемента.

Кількість та довжина мембранних конвертів, що використовуються для виготовлення елемента, безпосередньо впливають на продуктивність мембранного елемента та термін його служби.При створенні будь-якого мембранного елемента для забезпечення однієї і тієї ж площі мембрани можливо використовувати невелику кількість довгих мембранних конвертів або велику кількість коротких конвертів.

Використання довгих конвертів полегшує операцію кріплення конвертів у пермеатній трубці. Недоліком такого підходу є зниження продуктивності елемента за рахунок зростання протитиску пермеату в каналах довгих конвертів і підвищена забруднюваність такого елемента.

Мембранні елементи, у яких використовуються короткі мембранні конверти, позбавлені цих недоліків. З іншого боку, використання більшої кількості мембранних конвертів в елементах Dow пов'язане з автоматичним виробництвом, при якому можливе прецизійне розміщення конвертів на пермеатній трубці з рівним кроком. Це значно підвищує надійність елементів у порівнянні з виробами інших виробників, у яких мембранні конверти розміщені неоднорідно і зазнають різних навантажень при експлуатації, що може призвести до виникнення протікання. Слід сказати, що різні побутові мембранні елементи мають однаковий стандартний типорозмір 1812, але при цьому відрізняються продуктивністю. Різна продуктивність обумовлена різною площею мембранного полотна.

Навіщо потрібен накопичувальний бак?

Необхідність використання накопичувального бака у складі системи зворотного осмосу обумовлена невисокою продуктивністю побутових зворотноосмотичних мембран. Наприклад, якщо в системі встановлена мембрана TW30-1812-50 продуктивністю 7,9 літрів на годину, то склянка об'ємом 200 мл наповнюватиметься більше півтори хвилини. Накопичення води у мембранному баку дозволяє забезпечити достатню швидкість подачі питної води з крана споживачеві.

Бак з'єднується з виходом мембрани через спеціальний пристрій, який називається авторегулятором, і зворотний клапан, вбудований у фітинг, який вкручується у вихід корпусу мембрани. Після авторегулятора встановлюється трійник, через який підключається бак до модуля фільтрації за допомогою жовтої трубки. Після наповнення бака авторегулятор перекриває подачу води з префільтрів на мембрану і система відключається від водопроводу. Після відкриття крана для очищеної води тиск води в накопичувальному баку знижується, авторегулятор автоматично відкриває подачу води з префільтрів на мембрану і знову починається процес очищення води та наповнення накопичувального бака. Очищена вода з накопичувального бака подається споживачеві через спеціальний кран-фасетку, що встановлюється поряд із краном водопровідної води на мийці.

Існують різні типорозміри накопичувальних баків, що дозволяють зробити вибір комплектації системи залежно від споживання води. Системи зворотного осмосу більшості виробників комплектуються водоповітряними баками, в яких очищена вода при відкритті крана витісняється тиском повітря над мембраною.У деяких виробників можна зустріти водоводяні баки. У їх конструкції витіснення очищеної води відбувається під впливом тиску водопровідної води. Перевагою систем із таким баком є компактність. Недоліки такого рішення – менший ефективний об'єм бака, а також неможливість відбору очищеної води під час падіння тиску у водопроводі, наприклад, при відключенні води.

Як зменшити скидання концентрату?

Кількість концентрату, що скидається у каналізацію під час очищення, забезпечується обмежувачем потоку. Для коректної роботи системи обмежувач потоку має відповідати типорозміру встановленої мембрани. З цього, здавалося б, випливає, що скидання концентрату каналізацію під час роботи системи зворотного осмосу є постійною величиною. Однак, кількість води, що очищається зворотньоосмотичною мембраною, залежить від тиску на вході в мембранний елемент – чим вищий тиск, тим більше пермеату проникає через мембранний бар'єр. З іншого боку, кількість води, що накопичується в баку до відключення системи авторегулятором, залежить від тиску повітря у відповідному відділі мембранного бака – чим нижчий тиск, тим більше води збирається у баку – і від тиску вихідної води у водопроводі. Для довідки: рекомендований тиск повітря у накопичувальному баку становить 0,6-0,8 атм. Тому говорити про якесь фіксоване значення скидання в каналізацію на один літр очищеної води неможливо – надто багато параметрів впливає на цю величину.

Для того, щоб оцінити вплив вищезазначених параметрів на співвідношення «пермеат-концентрат» у побутовому зворотному осмосі, корисно розглянути дані, отримані при експлуатації системи зворотного осмосу з мембранним елементом Dow Filmtec TW30-1812-50 номінальною продуктивністю 50 галон, або 18 добу, при різних значеннях тиску водопровідної води та тиску повітря у баку.

З наведених у табл. даних видно, що при низьких значеннях тиску води у водопроводі система зворотного осмосу скидає значну кількість концентрату, що досягає майже 15 літрів на 1 літр очищеної води. Навряд чи таку роботу системи вважатимуться раціональною. При зростанні тиску води скидання концентрату на одиницю об'єму очищеної води знижується, досягаючи мінімального значення 7 літрів при вхідному тиску 5 бар.

Чи існують рішення, що дозволяють знизити обсяг концентрату, що скидається? Так, такі рішення існують, і одним із них є використання системи зворотного осмосу з помпою. Оскільки обмежувач потоку концентрату забезпечує постійне скидання в каналізацію, що практично не залежить від тиску, використання помпи дозволяє «продавити» через мембрану більше води. З одного боку, використання помпи зменшить скидання в каналізацію. З іншого – подібна інтенсифікація очищення призведе до швидшого забруднення мембранного елемента та префільтрів.

Навіть мінімальне отримане значення скидання каналізацію може здатися досить великим. Однак слід пам'ятати, що побутовий зворотний осмос є способом доочищення питної води, що використовується людиною в обмежених кількостях – до 3-5 літрів на день. Тому сумарне скидання в каналізацію буде порівняно невеликим, порівнянним з перевитратою води на кілька зайвих змивань унітазу на день. Компенсацією такого перевитрати буде висока якість та безпека питної води у будинку.

Навіщо потрібна пост-обробка пермеату?

На особливу увагу заслуговують стадії пост-обробки або фінішної корекції пермеату.У складі побутових систем зворотного осмосу ці стадії реалізуються за допомогою різних постфільтрів, що встановлюються на лінії подачі очищеної води з накопичувального бака в кран. Існують різні варіанти пост-фільтрів, якими виробники комплектують побутові системи зворотного осмосу, проте всі вони на практиці виконують три різні функції:

1. корекція смакових якостей води;

2. забезпечення мікробіологічної чистоти питної води;

3. ремінералізація та коригування рН.

Розглянемо детально кожну із завдань, розв'язуваних різними варіантами пост-обробки пермеату в побутових системах зворотного осмосу.

Практично у всіх побутових осмосах використовується постобробка пермеату за допомогою активованого вугілля, що отримується зі шкаралупи кокосових горіхів. Для цієї мети система зворотного осмосу комплектується так званим пост-карбоном – інкапсульованим фільтром, наповненим кокосовим активованим вугіллям високої якості. При проходженні води через цей фільтр відбувається корекція важливих органолептичних показників якості води – смаку та запаху. Посткарбон дозволяє поліпшити смак води для тих споживачів, які знаходять без смаку пермеат, а також дозволяє усунути можливі сторонні запахи, пов'язані зі зберіганням води в накопичувальному баку.

Питання необхідності забезпечення мікробіологічної чистоти води після накопичувального бака в побутовому зворотному осмосі виникло нещодавно. Для його вирішення зазвичай проводять регламентне обслуговування системи з промиванням бака знезаражуючими реагентами.Проблему присутності мікроорганізмів у воді можна вирішити і за допомогою певних методів постобробки води.

Одним із таких методів є знезараження води за допомогою ультрафіолетового випромінювання. Цей фізичний метод, що використовується вже багато років, відрізняється не лише високою ефективністю, а й відсутністю негативного впливу на хімічний склад очищеної води. Ще недавно широкому поширенню УФ суттєво перешкоджала висока вартість та енерговитратність методу, сьогодні ж великий асортимент ламп різної потужності, у тому числі і світлодіодних (UV-LED) знезаражувачів, дозволяє застосовувати його в різних сферах. Для побутової водопідготовки УФ-лампи – чи не ідеальний варіант. Компактні та ергономічні, вони легко встановлюються у системи очищення, забезпечуючи безперебійну роботу та ефективну дезінфекцію води.

Ще один фізичний метод знезараження води, який можна застосувати у локальній водопідготовці – ультрафільтрація. Суть знезараження води за допомогою ультрафільтрації полягає в тому, що при проходженні води через напівпроникну мембрану з розміром пор від 0,001 до 0,1 мкм затримуються різні домішки: колоїди, органічні речовини, водорості та більшість мікроорганізмів. Зовсім недавно даний метод переважно застосовувався видалення колоїдних домішок і суспензій у промислових масштабах. Зараз істотно зріс інтерес до його використання для видалення мікроорганізмів в умовах побутової водопідготовки.

На сьогоднішній день різними компаніями випускаються компактні, прості у використанні ультрафільтраційні картриджі, які ефективності знезараження не поступаються УФ-лампам. Картриджі даного типу рекомендується застосовувати після накопичувального бака побутових систем зворотного осмосу для очищення води від можливого мікробіологічного забруднення.

Солевміст пермеату побутового осмосу вбирається у 15–20 мг/л. В останні роки світова медична спільнота визнала, що знесолена вода не шкодить здоров'ю людини. Однак смак такої води суттєво відрізняється від звичного. Саме для забезпечення можливості вибору складу очищеної води існує така опція для побутових систем зворотного осмосу, як мінералізуючий постфільтр, або мінералізатор. Мінералізатор у загальному випадку є фільтром, заповненим крихтою з різних природних мінералів. Зворотноосмотичний пермеат, що характеризується рН 5,8-6 і низьким вмістом солі, при контакті з такою крихтою повільно розчиняє її і насичується солями кальцію, магнію, натрію і калію до рівня 50-100 мг/л. Також при цьому відбувається корекція кислотності пермеату – рН підвищується до значень 6,5–7.

Чим визначається вартість побутового зворотного осмосу?

З наведеної вище інформації видно, що існують різні варіанти систем зворотного осмосу, що відрізняються комплектацією, наявністю різних опцій і так далі, що, безумовно, відбивається на їх ціні. Однак на ринку часто можна зустріти продукти різних торгових марок, які при однаковій на вигляд комплектації мають суттєві відмінності в ціні. Більшість споживачів виникає закономірне питання – чим зумовлена різниця у ціні і чи варто її платити?

Як приклад можна розглянути мембранний елемент як основу системи. Недорогі системи зворотного осмосу зазвичай комплектуються мембранними елементами маловідомих виробників. Для таких мембранних елементів типові розглянуті вище проблеми з хлоруванням полотна, латками та неякісними клейовими сполуками. Все це не додає системі надійності. Крім цього, у таких елементів можлива нижча продуктивність та селективність порівняно з продукцією провідних виробників.

Навпаки, у більш дорогих системах зворотного осмосу найімовірніше зустріти мембранні елементи Dow Filmtec, що мають кращі показники по співвідношенню продуктивності до селективності та забезпечують більш високу якість очищення.

Аналогічна ситуація спостерігається і для картриджів префільтрів. У недорогих системах найімовірніше зустріти картриджі китайського виробництва, які часто демонструють високу швидкість фільтрації при незадовільній якості очищення води від домішок. Отже, з такими картриджами термін служби мембрани суттєво знижується, погіршується якість очищення загалом.

При цьому виникає ситуація, коли привабливо низька початкова вартість системи призводить до частіших замін картриджів і, отже, великих витрат на обслуговування. І навпаки – більш дорогі рішення, що комплектуються якісними картриджами та мембранами, вимагають більш рідкісного обслуговування та обходяться дешевше.

Не слід забувати і про постобробку, особливо про ремінералізацію води. Ефективність цього процесу визначається природою мінералів і часом контакту з ними води. Оскільки ремінералізація води здійснюється на фінішній стадії процесу очищення, вкрай важливим є чистота мінералів і відсутність в них токсичних домішок. В цілому, пост-обробка води є найвідповідальнішою стадією в зворотному осмосі побутовому, оскільки визначає безпеку води, що надходить до споживача. Це слід мати на увазі при виборі виробника системи, яку ви купуєте.

Окремим пунктом у відмінності дешевих і дорогих рішень є питання якості систем. Як правило, за більшою ціною комплектуючих стоїть не лише висока ефективність їхньої роботи, але й більша надійність системи зворотного осмосу. Ретельна перевірка виробником своєї продукції на роботу під тиском, протистояння гідроударам та інші важкі випробування, які виріб проходить у відділі контролю якості – гарантія відсутності проблем із затопленням сусідів, зникненням води та інших неприємностей. А за це також треба платити.


Коментарі

Поки що немає коментарів

Написати коментар