Фільтри для води

Багато фактів про воду

2019-01-23

Вода для нас – найзвичніша і найпростіша речовина. Водночас вода таїть у собі безліч загадок. Вчені продовжують досліджувати воду, знаходячи все більше цікавих фактів.

У наш час усі знають, що:

- пити з-під крана воду в жодному разі не можна;
- пити можна лише фільтровану воду;
- якщо в будинку поки немає фільтра, то необхідно відстоювати воду з-під крана протягом ночі, щоб з неї випарувався хлор;
- не можна кип'ятити воду більше одного разу, при повторному кип'ятінні виділяється діоксин, отруйна речовина, що викликає рак.
Останній пункт здається особливо дивним, оскільки звичка кип'ятити воду повторно має багато.

Питна вода буває першою (їдальня вода) та вищої категорії.

Вода першої категорії - звичайна очищена вода з-під крана, а також здобута з поверхневих джерел. Так Так. Але при цьому виробник повинен написати на етикетці, що це "очищена вода центрального джерела водопостачання". Її пом'якшують, видаляють хлор, зайве залізо. Наприкінці процесу колишню водопровідну воду знову знезаражують та роблять корисною: додають різні корисні мікроелементи, наприклад, кальцій та магній.

Вода вищої категорії – її видобувають із підземних джерел, найбільш захищені від забруднень. Така вода теж має бути безпечною. Але є і додатковий критерій – вода вищої категорії має бути корисною для організму. Якщо говорити науковою мовою – фізіологічно повноцінна. З'єднання фтору, йоду, калію в ній вже присутні або вводяться після знезараження.

Мінералка
Мінеральну природну питну їдальню можна вживати в необмежених кількостях. Але виявляється це шкідливо для здоров'я.У Директиві ЄС «Про натуральну мінеральну воду» встановлено, що у такій воді багато видів мікрокомпонентів містяться в надлишку, а це загрожує ускладненнями. Тож не варто експериментувати – тим більше на дітях.

«Має бути зазначено найменування води, її тип (першої категорії, вищої тощо), дата виготовлення, умови зберігання, обов'язково термін придатності, хіміко-фізичний склад води (зміст аніонів та катіонів, загальна мінералізація, жорсткість).
Вода – необхідна умова існування всіх живих організмів на нашій планеті. «Вода дорожча за золото» – вважали бедуїни, які все життя кочували в пісках і знали ціну ковтку води. Вони розуміли, що жодне багатство не врятує подорожнього в пустелі, якщо висохне запас води.


Вода - одна з найнагальніших потреб людини. Важливіше лише кисень, без якого життя просто не можливе зовсім. Без води людина зможе прожити лише 2-3 дні, а без їжі можна протягнути майже 3 місяці.


До води необхідно ставитися дуже дбайливо, адже води, придатної для пиття, на Землі не так вже й багато. Незважаючи на те, що водою покрито 3/4 площі Землі.

Чи багато ми знаємо про воду? Цікаві факти для дітей та дорослих


Факт. Людина може прожити без води трохи більше 2-3 днів.


Факт. Невелике зневоднення організму (близько 2% ваги – приблизно 1,5 кілограма) призводить до неприємних симптомів: втрата сил, втома.


Факт. Причиною зневоднення може бути як фізична активність, а й переїдання.


Факт. Якщо організм людини втратить більше 10% води, це може призвести до смерті.


Факт. У середньому, за статистикою, організм тварин та рослин містить понад 50% води.


Факт. Наш організм на 65-70% складається із води.


Факт. Склад мантії Землі містить у 10-12 разів більше води, ніж Світовий океан.


Факт. Світовий океан покриває приблизно 71% поверхні планети, за середньої глибини - 4 км, і містить 97,6% відомих світових запасів вільної води.


Факт. Якби розтанули всі льодовики, то рівень води на нашій планеті піднявся б на 64 м (приблизно з 20-поверховий будинок) і близько 1/8 поверхні суші затопило б водою.


Факт. Вода - єдина в природі речовина, що вільно зустрічається на Землі, щільність якого в твердому стані менша, ніж у рідкому. Саме тому у воді не тоне лід, а водоймища, як правило, не промерзають до самого дна (хоча при екстремальних температурах це можливо).


Факт. Морська вода замерзає за температури -1,91°C.


Факт. Людина за один рік споживає близько 60 тонн води лише у процесі харчування.


Факт. Води іноді замерзає і за плюсової температури.


Факт. Вода має найбільшу теплоємність у порівнянні з існуючими в природі рідинами.факт. У природі можна назвати приблизно 1330 видів води. Їх розрізняють за походженням (грунтова, дощова, зі свіжого або довго лежачого снігу тощо), за характером розчинених у ній речовин та їх кількості.


Факт. Поверхневий натяг води з усіх існуючих у природі рідин поступається лише ртуті.


Факт. Ми знаємо про 3 різні стани води (рідкий, газоподібний і твердий). Попри цю думку, вчені виділяють у рідкій формі води 5 станів та 14 станів у твердому вигляді.


Факт. Вода є універсальним розчинником.


Факт. Приблизно 520 тисяч кубічних кілометрів води випаровується протягом року із Землі. Дощ та сніг приносять на Землю приблизно стільки ж води. Якщо уявити візуально, то вийде куб зі стороною близько 80 кілометрів. Якщо цей обсяг рівномірно розподілити по поверхні Землі, то вийде шар товщиною близько 1 метра.


Факт. Гаряча вода замерзає швидше за охолоджену воду. Якщо взяти дві однакові ємності з водою, з гарячою та холодною водою, і помістити їх у морозильну камеру, то ємність із гарячою водою замерзне швидше за холодну, хоча за логікою речей має бути навпаки.


Факт. Океан займає 3/4 від усієї поверхні Землі, при цьому він є потужним пом'якшувачем Земного клімату, постійно обігріваючи нижні атмосферні шари.


Факт. Вода прозора лише для видимих променів і поглинає інфрачервону радіацію.


Факт. Близько 80% поверхні Землі покрито водою і лише 1% цієї води підходить для пиття.


Факт. У різних частинах Землі лід має різну температуру.Найхолодніший лід знаходиться в Антарктиці (температура льоду -60 градусів). Температура льоду в Гренландії всього - 28 градусів, а у Альпійського льоду температура 0 градусів.


Факт. Основну частину прісної води містять льодовики.


Факт. Вода у різних станах відбиває світло по-своєму. Наприклад, сніг відображає приблизно 85% сонячних променів, а вода лише 5%.


Факт. Тканини організму людини з віком втрачають воду. З розрахунку знежиреної маси тіла. У немовлят вода становить 80.6% тіла, у дорослих - 75.9%, у старих - 65-70%.


Факт. Синій колір чистої океанської води можна пояснити вибірковим поглинанням та розсіюванням світла у воді.

Факт. Забруднені підземні води очищаються протягом кількох тисячоліть.


Факт. Ізотопних різновидів води відомо понад 135. Крім "живої", "мертвої", існує "важка", "слизька", "суха" та "гумова" вода.


Факт. Наука визнає понад 2000 структурованих форм води.


Факт. Підвищення вживання структурованої води (від 65% до 85%) продовжує людині життя приблизно на 15-20 років, стимулює регенерацію тканин та всіх функціональних процесів.







Коментарі

Поки що немає коментарів

Написати коментар