Фільтри для води

Жорстка та м'яка вода. На чому зупинити свій вибір?

2020-07-02

   Досить часто можна почути, що ця вода надто жорстка, а ця м'яка. Саме показники жорсткість та м'якість є одними з основних. Як вони визначаються? Жорсткість характеризується сумарною кількістю іонів магнію та кальцію, які присутні у 1 літрі воді. Чим їх менше, тим м'якша вода, і навпаки.

Як же ці речовини потрапляють до неї? Оскільки вода є чудовим розчинником, то при проходженні через природні поклади з вапняком, гіпсом та доломітовими породами вона розчиняє у собі солі різних металів. Тому будь-яка мінералізована вода має іони кальцію і магнію. Крім цього джерела, дані речовини можуть потрапити у воду в результаті мікробіологічних процесів, що відбуваються в ґрунті на місці водозбору, або через стічні води промислових підприємств. Найчастіше жорсткість поверхневих вод набагато менша, ніж підземних. Однак ця залежність змінюється у різні сезони. Так, узимку значення цього показника найбільше, навесні ж, при розведенні талими та дощовими водами, – найменше.

Класифікація цієї води досить різноманітна. Так, залежно від цифрового значення жорсткості, вона може бути м'якою, нормальною, жорсткою, дуже жорсткою. Сама жорсткість - не абсолютна величина, тому її ділять на:

1. Тимчасову. Така назва обумовлена наявністю у воді карбонатів або гідрокарбонатів магнію та кальцію. При кип'ятінні води ці речовини розпадаються, утворюючи вугільну кислоту та солі металів, які випадають в осад. Внаслідок нагрівання дана жорсткість практично повністю зникає.

2. Постійну. При цій жорсткості у воді присутні магнієві та кальцієві солі сильних кислот. Наприклад, азотної, соляної. Підвищення температури на ці сполуки не діє, тому вони залишаються у воді, впливаючи на її жорсткість.

3. Загальну. Цей показник включає сумарне значення вищевикладених видів жорсткості.

Чому ж взагалі жорсткості приділяється так багато уваги? Почати з того, що чим вище значення жорсткості, тим сильніше змінюються органолептичні властивості води і далеко не на краще. Так, смак набуває неприємного гіркуватого відтінку. Крім того, жорстка вода погано впливає на шлунково-кишковий тракт людини, а також провокує різноманітні захворювання інших систем організму. Проте навіть Всесвітня організація охорони здоров'я не може дати жодних рекомендацій щодо цієї характеристики води. Оскільки немає конкретних результатів, які говорять про користь м'якої води.

Зрозуміти, яка перед вами вода, можна навіть під час ванни. Якщо ви виходите, відчуваючи скрип на вимитій шкірі або волоссі, то ви явно купувалися в твердій воді. Саме вона руйнує захисний жировий шар, яким покрито шкіру. Якщо вас не залишає відчуття мильності, значить, ви використовували м'яку воду, і ваша жирова плівка залишилася ціла і неушкоджена.

Жорсткість води можна побачити і в побутових умовах. Наприклад, якщо ви миєте посуд жорсткою водою, то на її поверхні залишаються розлучення – це результат взаємодії кальцієвих та магнієвих солей із милом. Для їх змивання потрібно багато води. М'яка рідина в цьому випадку набагато економніша.

Жорстка вода впливає на побутову техніку: пральні машини, електричні чайники. При нагріванні солі кристалізуються і утворюють накип, який є однією з основних причин виходу з ладу цих приладів.

Для вирішення цієї проблеми необхідно користуватися фільтрами для очищення води. Існують також фільтри із спеціальним реагентом, який дозволяє пом'якшувати воду. У будь-якому разі подбати про своє здоров'я ніколи не пізно розпочати.

Коментарі

Поки що немає коментарів

Написати коментар