Фільтри для води

Джерельна вода

2014-08-26

Джерельна вода. Чи придатна вона для пиття? Чиста, свіжа, свіжа... З чим можуть асоціюватися такі визначення? Звичайно ж, із джерельною водою! Саме вона для багатьох є еталоном. Така думка виникла ще досить давно. Справді, який твір класиків ви не візьмете, майже скрізь герой вгамовує спрагу цією водою.

Тому думка про чистоту джерельної води виникла ще в дитинстві і з того часу міцно вкоренилася у свідомості. Якщо простежити за етапами утворення такої рідини, виникає цілком закономірний висновок про її ідеальність.

Так, її джерелом є глибинні підземні води. На глибину 10-20 м-коду різні шкідливі речовини практично не доходять. Крім того, піднімаючись, вода проходить через шари піску та гравію, які діють за принципом фільтра, тобто очищають її. Завдяки своєму природному походження та відсутності втручання фізико-хімічних факторів така вода має відмінний смак і запах.

А її прозорий колір є чудовим доказом кристальної чистоти. Але чи варто беззастережно вірити цьому? На думку експертів, джерельна вода може бути якісною тільки в природному, або навіть швидше за заповідному середовищі. У межах міста вона зазнає різних забруднюючих впливів, які позбавляють її шляхетного звання найчистішої води. Чому це відбувається? Промислові підприємства щодня викидають усілякі відходи виробництва: хімічні та органічні сполуки.

Ці речовини, потрапляючи на грішну землю, з дощами йдуть углиб, т. е. досягають підземних вод.Хтось може заперечити, що на підприємствах існують очисні споруди, які не дають потрапити в атмосферу, ґрунт чи воду шкідливим речовинам. Однак вони були введені не так давно, та й результат їхньої роботи не можна вважати ідеальним. Свій внесок у забруднення роблять і аварії у водопровідних комунікаціях. Якщо поруч знаходяться ще й сільськогосподарські угіддя, то навесні пестициди та гербіциди разом із талими водами опускаються у ґрунт і напевно доходять і до підземних джерел. Загальна картина неприємно вражає: кількість забруднюючих речовин неможливо передбачити.

Тому доводиться, на жаль, констатувати, що в природному середовищі ґрунт служить для очищення води, а в місті все відбувається точно до навпаки: ґрунт тільки посилює ситуацію. Тим не менш, джерельну воду цілком можна використовувати тільки для будь-яких інших цілей. А як питна вода потрібно підібрати альтернативний варіант. Хоча існує достатня кількість людей, які навіть знаючи такий склад води, продовжують її пити. Вони пояснюють це тим, що така вода не містить хлору, на відміну від водопровідної. Із цим важко посперечатися, бо кожен вільний сам робити свій вибір. Але якщо все ж таки порівняти ризики, можна сказати, що джерельна вода в межах міста набагато небезпечніша.

Прихильників джерельної води вистачає також серед людей, які не мають інших варіантів, тобто в їх місцевості це єдине джерело води. У цьому випадку можна рекомендувати не пити воду відразу, а застосувати спочатку якийсь метод очищення. Звичайно, шкода розлучатися з ілюзією про ідеально чисту воду. Але здоров'я важливіше. А воно може постраждати насамперед від вживання поганої води. Навряд чи хтось хоче це допустити. Проблему пиття можна вирішити покупкою бутильованої води або очисного фільтра.

А джерело нехай залишиться як унікальне явище природи, непідвладного часу.

Коментарі

Поки що немає коментарів

Написати коментар