Фільтри для води

Проблеми жорсткої води

2021-04-14

Вода, яку використовують для повсякденного вживання, може бути різного хімічного складу. Однак саме підвищений рівень солей кальцію та магнію робить воду жорсткою. Надлишок з'єднань даних елементів може осідати накипом на поверхнях, що підігрівають воду. Причому згубний вплив у такому разі лише від тимчасових солей жорсткості, а існують сполуки Ca та Mg, які навіть під дією температури нікуди не подінуться, і з радістю осядуть в організмі. Органічний склад води формує середовище, де ця вода збирається. Дощ проходить крізь природний фільтр і, залежно від складу ґрунту, впливає на кислотність та наявність певних мікроелементів. Глибина, де найпоширеніша рідина збирається, також робить свій внесок, адже це кількість ступенів очищення і, відповідно, рівень техногенного впливу (наявність стічних вод, пестицидів, аміаку).

Не секрет, що жорсткість води в річках та озерах змінюється залежно від пори року. Так, найбільша концентрація кальцію і магнію спостерігається в кінці зими, але досить різко падає з настанням весни та рясних паводків. Протягом теплої пори року йде поступове випаровування чистої H₂O, тому кількісний склад інших елементів зростає. Підземні води до таких змін менш уразливі, але відсутність або слабкість течії (не дарма кажуть, що річка може чистити сама себе) впливає на їх утримання по-своєму.

Для мешканців міст санітарні органи суворо контролюють такий параметр води, як жорсткість. Ось тільки гранично допустимий рівень вже є трохи завищеним, що можна помітити в чайнику або каструлі у вигляді накипу. Для власників власних свердловин і колодязів ситуація значно важча - навіть зробивши виміри, хімічний склад води може досить швидко змінитися.

Найпростіший метод – прокип'ятити воду, але це звільнить лише від тимчасових солей твердості. Як бути із постійною жорсткістю? Відповідь досить проста – фільтрація. Причому використання тільки магнітних версій фільтрів не підійде - вони тільки перегруповують молекули жорстких з'єднань, а тому перед вживанням слід додатково очищати воду від великодисперсних сполук, що знову з'явилися.

Використання фільтрів іонного обміну – один із найефективніших методів. Стильний прямокутний резервуар висотою до 1 м ставлять перед подачею води на кухню або у ванну, інтер'єр зазвичай від цього не страждає. Такий пристрій включає смоли, що змінюють склад рідини на іонному рівні, тобто замінюють іони кальцію і магнію у воді на Na, який з карбонатами утворює не такі згубні сполуки і пом'якшує воду. Функція регенерації смол виконується автоматично (зазвичай уночі, коли немає навантаження), хоча потрібно контролювати кількість кухонної солі для відновлення. Щоправда, інші функції очищення води така система не виконує – боротьбу з вірусами, бактеріями, хлором та іншими шкідливими речовинами потрібно планувати додатково.

На допомогу можуть прийти прямоточні зворотноосмотичні установки, які видаляють із рідини практично всі можливі добавки. У воду після очищення знижено кількість мінералів, але їх можна відновити установкою мінералізатора (додатковий картридж, що насичує очищену рідину кальцієм і робить pH коригування води) або простим збалансованим раціоном. Більшість людей вважають за краще вирішувати проблеми в міру надходження, хоча деякі схиляються до запобігання таким. Цікаво, що остання категорія не шкодує про свій вибір, на відміну представників першої.

Коментарі

Поки що немає коментарів

Написати коментар