Фільтри для води

Проблеми артезіанської води в Україні

2014-11-24

В останні роки особливої популярності набула артезіанська вода. Видобувають її з глибоких свердловин, що належать до джерел децентралізованого водопостачання. Джерелом артезіанських вод є підземні води з великим натиском, розташовані між водотривкими шарами в пластах гірських порід. Як правило, всі ці пласти залягають у земних відкладеннях, які виникли ще до появи Землі людини. Відстань до цих вод сягає понад 50 метрів.
Кожен окремий артезіанський басейн відрізняється від іншого насамперед вмістом води. Різний хімічний склад пояснюється умовами формування. Так, бувають високомінералізовані - що залягають у глибоких місцях басейну, і слабомінералізовані - розташовані у верхніх пластах.
В Україні виділяють, в основному, три великі артезіанські басейни: Дніпровсько-Донецький, Волинсько-Подільський та Причорноморський. Багато людей вважають, що артезіанська вода – найчистіша з усіх, проте це велика помилка. Хоча артезіанська вода і має гарний захист від забруднення навколишнім середовищем, але її склад, все ж таки, дуже далекий від встановленої норми. А тому навіть для такої води стануть у нагоді фільтри для води від піску та інших природних елементів. Чим багата артезіанська вода, і які у неї можуть бути недоліки?

Хімічний склад різноманітних домішок та забруднень цього типу води є повною протилежністю водопровідній. В цьому випадку переважає:

  1. підвищена кількість механічних домішок, що вбираються із ґрунту;
  2. високий вміст солей та піску;
  3. великі концентрації елементів заліза та марганцю;
  4. перевищує допустиму концентрацію жорсткість (карбонати кальцію та магнію);
  5. повна відсутність хлору в активному стані;
  6. наявність нітратів, що утворюється внаслідок технічного порушення при створенні та експлуатації свердловин.

Враховуючи все вищевикладене, зовсім неважко здогадатися, що навіть для очищення води з глибоких свердловин необхідні фільтри для води від піску, солей та мікроорганізмів, які потрапляють у ґрунт завдяки ненормованому використанню мінеральних добрив у сільському господарстві. Тим більше, що серед усіх цих домішок в артезіанській воді часом зустрічаються навіть більш шкідливі мікроорганізми, ніж у муніципальній воді.

Як би там не було, але на всій планеті до артезіанських свердловин ставляться передусім як до багатства та стратегічного запасу. Саме тому держава кожної країни ретельно і суворо стежить за станом цих свердловин. Проте, в Україні відсутність належного регулярного нагляду за бурінням останнім часом спричинила різке погіршення її якості. Приблизно 32% проб питної води, взятих із децентралізованого водопостачання, суттєво програють встановленим нормативам санітарно-хімічного показника та в межах 23% – бактеріологічним нормам.

На території України є регіони, підземні води яких мають прямо-таки тотальний характер забруднення. Найбільш «проблемними» є Луганська, Донецька та Дніпропетровська області. Останнім часом часто трапляються випадки великого забруднення глибоко залягаючих водоносних горизонтів. Причиною цього є порушення технічних умов під час буріння свердловин, що призводить до забруднення глибоких шарів водоносних горизонтів.

Тому в районах, де ведеться активне землеробство, обов'язково потрібно використовувати фільтри для води від піску та інших шкідливих домішок. Адже у таких регіонах навантаження води пестицидами дуже високе. Щоб ситуація з артезіанською водою в Україні нормалізувалася, окрім фільтрації води, необхідно боротися зі злочинно недбалим ставленням до неї. А для цього потрібне розміщення та належний контроль водозабірних споруд, що під силу тільки державі. Але чи буде воно цим займатися - зовсім інше питання...

Коментарі

Поки що немає коментарів

Написати коментар