Фільтри для води

Мінеральна вода. Її роль у лікуванні гастриту

2014-03-12

Гастрит є одним із найвідоміших і найпоширеніших захворювань шлунка. Його лікування призначає лікар. Нерідко він радить відвідати водний курорт. Мінеральна вода, яку там можна отримати, допомагає боротися із цим захворюванням. Відомо, що гастрит може бути з підвищеною, зниженою або нормальною секрецією.
Примітно, що та сама мінеральна вода може давати абсолютно різний ефект залежно від таких факторів, як:

- температура;

- об `єм;

- час прийому;

- наявність або відсутність вуглекислого газу.

Вживання мінеральної води може сприяти діагностиці захворювання. Відомо, що ця рідина не затримується довго у шлунку. Зазвичай евакуація відбувається за 30-45 хвилин. Якщо на виведення води потрібно більше або менше часу, це говорить про наявність патології. Так, при підвищеній секреції, атонії шлунка, час евакуації значно збільшується.

Час прийому мінеральної води залежить від виду гастриту:

1. При зниженій секреції рідину приймають за 15-20 хвилин до їди, а в деяких випадках навіть безпосередньо перед їжею.

2. При підвищеній секреції п'ють воду за 90 хвилин до їжі. За цей час рідина потрапляє у кишечник і починає гальмувати секрецію. Рекомендується пити повільно, щоб покращити контакт води зі слизовою оболонкою шлунка.

3. При нормальній секреції воду вживають за 45-50 хвилин до їди. На водному курорті також призначають обсяг мінеральної води. При схильності до діареї рекомендується починати з половини чи навіть чверті склянки. Поступово норму збільшують до 1 склянки. Мінеральну воду п'ють, як правило, тричі на день: до сніданку, обіду та вечері. Якщо людина має схильність до проносу, то прийом можуть обмежити до 1-2 разів на добу.

Склад мінеральної води може бути різним. Так, у ній можуть бути хлориди, гідрокарбонати, залізо і т. д. При лікуванні гастриту вид рідини підбирають залежно від секреції:

1. Хворим із зниженою секрецією рекомендується вживати хлоридно-або гідрокарбонатно-натрієву воду, що містить вуглекислий газ. Така рідина чинить на шлунок стимулюючу дію.

2. Людям з підвищеною секрецією призначають воду, яка має гальмуючу дію. При цьому рідина краще пити гарячою, що сприяє видаленню з неї надлишкової кількості газу, що стимулює стінки шлунка. Крім того, висока температура знижує біль та спазми. Лікування мінеральною водою триває від 3 до 5 тижнів. Оптимальним вважається термін – 4 тижні. За цей час знижуються запальні процеси, нормалізується тонус, перистальтика та моторно-евакуаторна функція шлунка.

Для поліпшення стану людей, які хворіють на гастрити, нерідко призначають промивання шлунка водою.Зазвичай це застосовують, якщо у хворих спостерігаються:

- сильна печія;

- тривала блювота та нудота;

- присутня у великій кількості запальний слиз;

- Порушена евакуація, що супроводжується тривалим застоєм їжі в шлунку.

Якщо гастрит супроводжують біль у шлунку і кишечнику, спостерігаються спайки, спазми, то хворому також призначають грязелікування. Воно сприяє нормалізації стану шлунка. Крім того, лікування поєднують зі спеціальним руховим режимом та дієтичною їжею. Після повернення потрібно зробити перерву від споживання мінеральної води. Декілька тижнів рекомендується вживати звичайну очищену рідину. Для очищення найкраще використовувати фільтри для води.

Коментарі

Поки що немає коментарів

Написати коментар