Фільтри для води

Як перевірити якість води? Прості експерименти в домашніх умовах

2017-05-15

Напевно, про те, що вода не завжди буває чистою, багато хто чує. Хоча нерідко дехто легковажно думає, що це десь комусь не пощастило з водою. Але, як це часто буває, погане може статися з кожним. А в даному випадку, враховуючи, що екологічна ситуація в країні залишає бажати кращого, покладатися на «може» може загрожувати.

Звичайно, найоптимальнішим варіантом є купівля фільтра чи очищеної питної води у магазині. Однак якщо ви все ще думаєте про доцільність цих придбань, можна провести невеликі експерименти в домашніх умовах.

Найпростішим досвідом є перевірка зовнішнього вигляду і смаку води. Для початку візьміть склянку з водою та огляньте її. Якщо вона прозора, і на дні відсутня осад, можна спробувати випити її. Приємний смак та запах характеризує цю рідину з гарного боку. Потім слід подумати, чи не розташовані у вашій місцевості якісь промислові підприємства, які своїми стоками можуть забруднювати воду. Якщо нічого такого ви не пригадуєте, можна пити цю воду. Якщо ж вода пахне хлоркою, сірководнем або іншими хімічними речовинами, має рудувато-зелений відтінок, а на смак солонувата або гірчить, то варто відмовитися від вживання цієї рідини в неочищеному вигляді. Також вас має насторожити і близьке розташування будь-яких промислових підприємств.

До ще одного, досить простого способу перевірки якості води можна віднести відстоювання води. Для цього краще взяти невеликий акваріум, у крайньому випадку звичайну трилітрову банку, налити води і дати постояти хоча б 2-3 дні.Після цього часу слід оглянути рідину. Якщо вона має зелений відтінок, на її поверхні плаває масляниста на вигляд плівка, а стінки ємності покрилися нальотом, то якість води в цьому випадку залишає бажати кращого. Якщо спостерігається протилежна картина: вода абсолютно прозора, на її поверхні нічого не плаває, а на стінках ємності відсутні плями, то, швидше за все, вода чиста.

Однак ці методи мають певні вади. Тут багато залежить від самої людини. Так, найменші проблеми із зором не дадуть вам правильно оцінити зовнішній вигляд води. Або ж ви в цей час хворієте на простудне захворювання і ваш нюх і смак притуплені. У таких ситуаціях говорити про отримання достовірного результату не доводиться. Крім того, в результаті цих експериментів ви не дізнаєтесь, чи у воді є шкідливі солі.

Отримати інформацію про наявність хімічних розчинних сполук можна не лабораторним шляхом. Для цього слід нанести невелику краплю води на дзеркало або скло і почекати, доки вода випарується. Після того, як крапелька висохне, потрібно поглянути на поверхню дзеркала: якщо воно залишилося чистим, то вода, швидше за все, також була чистою, якщо на ньому утворилися якісь плями, то про чистоту води говорити не доводиться.

Ці найпростіші експерименти дадуть вам інформацію для роздумів. Хоча можна навіть не сумніватися, що здебільшого результат виявиться плачевним — якість води на низькому рівні. Однак навіть якщо всі досліди говорять про те, що вода чиста, не можна бути впевненими у цьому на 100%.Більш повну інформацію можна отримати лише після проведення хімічного аналізу води. Не варто економити або ставитися недбало до свого здоров'я, і здоров'я ваших близьких.

Коментарі

Поки що немає коментарів

Написати коментар