Фільтри для води

Що таке жорстка вода?

2017-04-29

Досить багато людей говорять про жорсткість води, але при цьому мало хто знає, що вона означає насправді. Хоча людям властиво вирішувати проблеми, не вникаючи в їхню суть. Так, вони просто встановлюють фільтри для води "Бріта" та забувають про жорсткість. Насправді, цей термін означає кількість розчинених у воді іонів кальцію і магнію.

Жорсткість є найбільш поширеною проблемою якості води. Спочатку, у далекі часи, жорсткою називали ту воду, в якій було дуже складно прати. Найголовніше джерело освіти у воді солей кальцію та магнію - це вапнякові, гіпсові та доломітові поклади, що щедро розмиваються природними течіями природних вод.

Ті води, які маломінералізовані, містять у собі найбільшу кількість іонів кальцію. І чим більше збільшується ступінь мінералізації, тим меншим стає вміст кальцію у воді, що рідко перевищує 1 г/л. При цьому наявність у мінералізованих водах іонів магнію цілком може налічувати кілька грамів, а в морських або просто солоних водах – кілька десятків грамів.

Яку ж небезпеку являють собою іони кальцію та магнію? Виявляється, особливої шкоди від них живим організмам немає. Однак наявність цих іонів у воді у кількості, що перевищує норму, небажана, оскільки це робить воду непридатною для господарських потреб.

Як правило, у твердій воді значно збільшується витрата мила та прального порошку, при приготуванні їжі на такій воді дуже повільно вариться м'ясо та овочі, а після їх прийому знижується функціонування шлунково-кишкових органів. З цих причин жорстка вода є абсолютно непридатною для водопостачання. Однак майже в кожній країні є такі регіони, особливо поблизу моря, де населення користується саме такою водою. Єдиним правильним виходом тут буде використання такої якісної техніки, як фільтри для води "Бріта".

Жорсткість прийнято вимірювати у міліграмах еквівалент на один літр води (мг-екв/л). Встановлені промислові стандарти мають прямий взаємозв'язок від типу устаткування, що застосовується. Як правило, жорсткою вважається вода з жорсткістю, що вимірюється, в 1 мг-екв/л і більше.

В цілому вода класифікується на м'яку (< 0,35 мг-екв/л), жорстку (0,35 - 1,2 мг-екв/л), середньої жорсткості (1,2 - 2,4 мг-екв/л), жорстку (2,4 - 3,6 мг-екв/л) та дуже жорстку (> 3,6 мг-екв/л).

Фільтри для води «Бріта» є особливими системами пом'якшення. За своїм призначенням вони поділяються застосування у котеджах, квартирах, комерційних об'єктах, готелях, котельнях. Принцип дії фільтрів ґрунтується на контактній взаємодії води з катіонітом сильнокислотним. Під час цього процесу з Н2О вилучаються надлишкові катіони Ca2+ та Mg2+, а їхнє місце займають катіони Nа2+. При цьому вміст солі у воді практично не змінюється. Згодом іонообмінний обсяг сильнокислотного катіоніту знижується, але його можна підвищити завдяки проведенню регенерацій.У ролі регенеруючого агенту виступає 10% розчин кухонної солі - хлориду натрію.

Розчин готується заздалегідь із заданою концентрацією в спеціальному баку-солерастворювачі. Потім, при необхідності, розчин беруть і розбавляють в ежектор до необхідної концентрації. Безперебійна робота обладнання пом'якшення залежить від таких факторів, як температура води, що надходить, і робочий тиск у корпусі фільтра.

Коментарі

Поки що немає коментарів

Написати коментар